Celstraf voor Bossche man wegens mishandeling en bedreiging ziekenhuispersoneel

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Celstraf voor Bossche man wegens mishandeling en bedreiging ziekenhuispersoneel
's-Hertogenbosch, 12 juni 2015

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 19-jarige man uit ’s-Hertogenbosch veroordeeld voor onder meer mishandelingen en bedreigingen in een ziekenhuis en een poging tot woninginbraak. De man krijgt een gevangenisstraf van 300 dagen waarvan 180 dagen voorwaardelijk.

De man werd in februari van dit jaar in comateuze toestand aangetroffen en is vervolgens op de Intensive Care (IC) van een ziekenhuis in Uden opgenomen. Toen de man die ochtend bijkwam, was hij direct verbaal agressief richting het ziekenhuispersoneel. Hij mishandelde vervolgens een te hulp geschoten beveiliger door meerdere keren diens keel dicht te knijpen. Bovendien bedreigde hij de beveiliger met de dood. De verdachte bedreigde daarna ook twee medewerkers van het ziekenhuis, beet één van hen in zijn arm en gaf de ander een stomp. Tijdens al dit geweld trapte de man tegen een infuuspomp waardoor die beschadigd raakte.
Daarnaast pleegde de verdachte in augustus vorig jaar samen met een ander een woninginbraak in Vught. Toen de bewoners thuiskwamen en de inbrekers betrapten, gingen zij er zonder buit vandoor. In juli 2014 beschadigde de man al een telefoon en een muur van de Stichting Maatschappelijke Opvang ’s-Hertogenbosch.
 
De rechtbank neemt het de man kwalijk dat hij zich in een ziekenhuis op een dergelijke grove wijze heeft misdragen. Naast het gegeven dat het voorval een zeer grote impact heeft gehad op de betrokkenen, heeft de man ook nog eens de veiligheid van andere patiënten in gevaar gebracht. De man lag namelijk op de IC, waar zeer kwetsbare patiënten liggen die van de zorg van het ziekenhuispersoneel afhankelijk zijn. De rechtbank rekent hem deze feiten zwaar aan. Verder weegt de rechtbank mee dat de man eerder is veroordeeld voor diefstallen en bedreigingen. De rechtbank houdt er in strafverminderende zin rekening mee dat de man volgens een rapport van de psycholoog verminderd toerekeningsvatbaar is voor het voorval in het ziekenhuis. Om herhaling te voorkomen legt de rechtbank een deels voorwaardelijke straf op met als bijzondere voorwaarden onder meer een alcohol- en harddrugsverbod. Ook moet de man zich ambulant laten behandelen en in een voorziening voor begeleid wonen verblijven.

Uitspraken

Meest gelezen berichten