Celstraf voor bedreigen gezin met automatisch vuurwapen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Celstraf voor bedreigen gezin met automatisch vuurwapen
's-Hertogenbosch, 09 februari 2015

De rechtbank heeft een 41-jarige man uit Eindhoven veroordeeld voor het bedreigen van zijn partner en kinderen en voor verboden vuurwapenbezit. Hij krijgt een gevangenisstraf van 450 dagen, waarvan 314 dagen voorwaardelijk.

De verdachte bedreigde zijn partner en kinderen in mei vorig jaar in hun woning in Eindhoven. Hij haalde een automatisch vuurwapen tevoorschijn, laadde het magazijn met patronen en riep daarbij dat hij een bloedbad ging aanrichten en iedereen mee zou nemen.

Een dergelijke bedreiging moet voor de slachtoffers een bijzonder traumatische ervaring zijn geweest, oordeelt de rechtbank. De man heeft ernstig misbruik gemaakt van het vertrouwen dat de slachtoffers in hem stelden als partner en vader. De rechtbank houdt er verder rekening mee dat het delict plaatsvond in hun woning, bij uitstek de plek waar iemand zich veilig en geborgen moet kunnen voelen. Op zichzelf zou dit een langdurige en onvoorwaardelijke gevangenisstraf rechtvaardigen. De man en zijn gezin zijn van plan zich, zodra mogelijk, te herenigen. Een lange gevangenisstraf zou dit (voorlopig) doorkruisen. De rechtbank vindt van doorslaggevende betekenis dat de kans op herhaling wordt beteugeld en legt daarom een deels voorwaardelijke celstraf op met een proeftijd van twee jaar, waar de officier van justitie één jaar proeftijd had geëist. Aan de voorwaardelijke straf koppelt de rechtbank bovendien een aantal bijzondere voorwaarden. Zo komt de man onder reclasseringstoezicht en moet hij zich laten behandelen bij een zorginstelling.

Uitspraken

Meest gelezen berichten