Celstraf voor bedreigen van politieagenten en mishandelen partner

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Celstraf voor bedreigen van politieagenten en mishandelen partner
's-Hertogenbosch, 29 december 2015

Een 36-jarige man uit Boxmeer is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 10 maanden waarvan 6 maanden voorwaardelijk. De rechtbank Oost-Brabant oordeelt dat de man schuldig is aan het bedreigen van 4 politieagenten en het mishandelen van zijn partner in juli van dit jaar. Anders dan de officier van justitie, oordeelt de rechtbank dat er geen sprake is van een poging om de agenten te doden of zwaar lichamelijk letsel toe te brengen.

De man uit Boxmeer bedreigde de 4 agenten toen die op 17 juli rond middernacht naar zijn woning in Boxmeer kwamen omdat er een ruzie gaande zou zijn. De agenten troffen de verdachte aan met een bebloede doek om zijn hand en een bebloed t-shirt. De man kwam agressief over en even later schreeuwde hij dat hij zijn vrouw zou afmaken en kapot zou maken. Ook riep hij, terwijl hij een groot vleesmes omhoog hief: ‘Iedere wout die hier binnenkomt, die steek ik kapot of steek ik eraan.’
Terwijl de agenten de vrouw in veiligheid probeerden te brengen en zij de voortuin verlieten, kwam de man wild schreeuwend met het mes boven zijn hoofd geheven met de punt naar voren op hen af. De agenten moeten met de vrouw in v-formatie achterwaarts lopen om zichzelf in veiligheid te brengen. Na een waarschuwingsschot en 2 schoten die geen doel troffen, schoot een van de verbalisanten de man uiteindelijk in zijn been waardoor hij op de grond viel en kon worden geboeid.

De straf

De rechtbank rekent het de verdachte zwaar aan dat hij de agenten met veel agressie heeft belemmerd in de uitoefening van hun werk. Hij heeft zich zelfs bedreigend tegen hen gekeerd, terwijl zij naar de woning kwamen om hulp te verlenen aan de verdachte en zijn partner. Dat is ontoelaatbaar.
Volgens een psychiater en een psycholoog is de man licht verminderd toerekeningsvatbaar. Daar houdt de rechtbank rekening mee. Ook dat de verdachte de ernst inziet van wat hij heeft gedaan en dat hij berouw toont, weegt de rechtbank mee in het bepalen van de strafhoogte, evenals dat hij zelf gewond is geraakt bij zijn aanhouding.
De rechtbank verbindt aan de gevangenisstraf de voorwaarden dat de man zich onder reclasseringstoezicht blijft stellen voor drie jaren en meewerkt aan de behandeling van zijn persoonlijkheidsstoornis en agressieproblemen. De man moet een van de agenten 1.000 euro immateriële schadevergoeding betalen en de andere 3 agenten ieder 800 euro.

Uitspraken

Meest gelezen berichten