Celstraf voor betasten van vrouwen en poging tot verkrachting

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Celstraf voor betasten van vrouwen en poging tot verkrachting
's-Hertogenbosch, 15 september 2016

De rechtbank Oost-Brabant heeft vandaag een 24-jarige man uit Eindhoven veroordeeld tot een gevangenisstraf van 730 dagen, waarvan 515 dagen voorwaardelijk, met een proeftijd van 3 jaar. Hij greep in 4 dagen tijd meerdere vrouwen in hun kruis, kneep in hun billen en probeerde een vrouw te verkrachten.

Op 25 februari van dit jaar heeft de man in de avond een tweetal vrouwen lopend achtervolgd. Eén van hen wist de man af te weren. De andere vrouw is door hem vastgepakt en in haar kruis gegrepen. Een dag later heeft de man een vrouw op het busstation in Eindhoven ter hoogte van haar kruis gegrepen. Op 27 februari heeft de man drie vrouwen betast in de buurt van een supermarkt. Die nacht fietste de man vervolgens tweemaal achter andere slachtoffers aan naar hun woning. Hij heeft geprobeerd de eerste vrouw haar tuin in te volgen, maar zij wist de poort terug te duwen en haar vader tijdig te waarschuwen. Hij volgde de andere vrouw wel haar achtertuin in, pakte haar vast en zei dat hij seks wilde hebben. Tijdens de daarop volgende worsteling  greep de man de vrouw in haar kruis. Uiteindelijk probeerde de man te vluchten.
De rechtbank veroordeelde de man vandaag ook voor het opzettelijk vernielen van een autospiegel in oktober 2015.

De rechtbank houdt er rekening mee dat de man in 4 dagen tijd een aantal vrouwen heeft gedwongen om seksuele handelingen ter ondergaan. Deze handelingen liepen op in ernst, met als laatste feit een poging tot verkrachting. De man joeg de vrouwen grote angst aan door hen te dwingen de handelingen te ondergaan. De man droeg hierdoor bij aan het maatschappelijke gevoel van onlust dat het voor met name vrouwen niet veilig is op straat. Juist deze veiligheid is in onze samenleving een groot goed en het maken van inbreuk daarop wordt door de rechtbank als zeer kwalijk gezien.
De rechtbank houdt er anderzijds rekening mee dat de man te kampen heeft met psychische problematiek en dat de feiten hem slechts in verminderde mate kunnen worden toegerekend. De rechtbank legt een deel van de celstraf voorwaardelijk op, om de man ervan te weerhouden opnieuw strafbare feiten te plegen en ervoor te zorgen dat hij zo snel mogelijk de noodzakelijke klinische behandeling voor zijn psychische problematiek kan ondergaan. Verder krijgt de verdachte een meldplicht en moet hij zich na zijn klinische behandeling nog aanvullend ambulant laten behandelen en zich laten opnemen in een instelling voor begeleid wonen.
De verdachte moet een aantal slachtoffers een schadevergoeding betalen van in totaal bijna 2.000 euro.

Uitspraken

Meest gelezen berichten