Laden...

Celstraf voor bewust inrijden op politieauto's tijdens achtervolging in Rosmalen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Celstraf voor bewust inrijden op politieauto's tijdens achtervolging in Rosmalen
's-Hertogenbosch, 12 februari 2020

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 42-jarige man veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3 maanden. De man probeerde in november 2017 voor de politie te vluchten en reed tijdens een achtervolging meerdere keren bewust in op politieauto’s.

De verdachte reed ’s nachts in Rosmalen toen hij door een politieagent in burgerkleding staande werd gehouden. De agent sommeerde hem zijn raam open te doen en zijn auto uit te zetten. In plaats daarvan gaf de verdachte gas en ging ervandoor. Bij het wegrijden slipte hij enigszins opzij en raakte de agent aan zijn been. De agent sprong in zijn auto en wist de verdachte enkele honderden meters verderop in te halen. Hij zette zijn onopvallende dienstauto voor die van de verdachte en ook een tweede onopvallende dienstauto blokkeerde de vluchtroute van de verdachte. De verdachte liet zich hierdoor echter niet tegenhouden; hij reed 2 keer tegen de achterzijde van één van de dienstauto’s aan en kon toen wegkomen. Opnieuw zette de politie de achtervolging in. De verdachte raakte de dienstauto nog een paar keer totdat een dienstauto de auto van de verdachte aantikte, waardoor die om zijn as begon te tollen en tot stilstand kwam. De verdachte kon vervolgens worden aangehouden.

Volgens de officier van justitie was er sprake van een poging tot zware mishandeling van de 3 agenten die in de dienstauto’s zaten. De rechtbank spreekt de verdachte hiervan vrij. Het ontbreekt de rechtbank aan bewijs dat er tijdens de incidenten een aanmerkelijke kans bestond dat de agenten zwaargewond zouden kunnen raken. Ook is er geen bewijs dat de verdachte daar welbewust op uit was. Wel is er sprake van bedreiging met zware mishandeling. De agenten zaten namelijk in hun auto toen de verdachte daar bewust tegenaan reed en zij konden vrezen voor het oplopen van zwaar letsel.

Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank er rekening mee dat de verdachte de politieagenten angst heeft aangejaagd. Ook veroorzaakte hij letsel door tegen één van de agenten aan te rijden. De incidenten hadden grote impact op de betrokkenen. De rechtbank neemt het de verdachte bijzonder kwalijk dat hij wetshandhavers - mensen die in het belang van de gehele samenleving hun werk doen - op een dergelijke manier bejegende en zelfs in gevaar bracht. Bovendien veroorzaakte hij veel materiële schade. De auto van de verdachte is na de incidenten in beslaggenomen; de rechtbank beslist dat hij die niet meer terug krijgt.

Uitspraak