Laden...

Celstraf voor bewust inrijden op voetgangers bij station Eindhoven

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Celstraf voor bewust inrijden op voetgangers bij station Eindhoven
's-Hertogenbosch, 25 oktober 2018

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 38-jarige man uit Eindhoven veroordeeld voor onder meer een meervoudige poging tot doodslag. Hij reed met zijn auto bewust in op 3 voetgangers. De rechtbank legt hem een gevangenisstraf op van 42 maanden en een rijontzegging van 3 jaar.

De Eindhovenaar stapte in juni jl. na een ruzie met een man uit Geldrop in zijn auto en reed naar het station in zijn woonplaats. Daar zag hij de man met wie hij ruzie had lopen met 2 vrienden. Toen zij een zebrapad overstaken, reed de verdachte met hoge snelheid op ze in. Eén van de vrienden liep daarbij een klaplong en gebroken ribben op. De verdachte bleek onder invloed van alcohol, al kon niet worden vastgesteld om welke promillage het exact ging, omdat hij een bloedproef weigerde. Ook voor die weigering is hij veroordeeld.

Slachtoffer ook veroordeeld

Eén van de voetgangers, de man uit Geldrop, rende naar de auto van de verdachte, rukte het portier open en deelde hem meerdere vuistslagen uit. De verdachte liep hierdoor onder meer breuken in zijn gezicht op. De rechtbank veroordeelt de man uit Geldrop daarom voor zware mishandeling. Na zijn aanhouding spuugde hij bovendien een politieagent in het gezicht. In september mishandelde hij een ander op Stratumseind door klappen en een kopstoot uit te delen. Deze 24-jarige man krijgt een celstraf van 180 dagen, waarvan 167 voorwaardelijk, en een taakstraf van 150 uur.

Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank er rekening mee dat de Eindhovenaar onder invloed van alcohol moedwillig met hoge snelheid op 3 mannen is ingereden met zijn auto. Hij bekommerde zich vervolgens niet om de slachtoffers. Bovendien weigerde hij een bloedproef. Voor dat laatste is hij al verschillende keren veroordeeld. De rechtbank rekent hem dit aan. Omdat de verdachte zijn auto als een wapen gebruikte, krijgt hij die niet terug. Bovendien acht de rechtbank het noodzakelijk om uit het oogpunt van de verkeersveiligheid een rijontzegging van 3 jaar op te leggen. Ook moet de verdachte een eerder voorwaardelijk opgelegde hechtenis van 1 week uitzitten.

De rechtbank begrijpt de emoties van de man uit Geldrop nadat hij en zijn vrienden waren aangereden. Zijn handelen daarna is echter niet te rechtvaardigen. Hij pleegde een daad van eigenrichting en dat rekent de rechtbank hem aan. Bovendien toonde hij disrespect voor de politieagent door hem in het gezicht te spugen en mishandelde hij op een later moment een andere man. Om de verdachte ervan te weerhouden dat hij opnieuw de fout ingaat, legt de rechtbank een grotendeels voorwaardelijke straf op. Daaraan zitten bovendien enkele bijzondere voorwaarden gekoppeld. Zo moet de verdachte onder meer deelnemen aan een training voor agressiebeheersing, moet hij meewerken aan een eventuele behandeling voor zijn agressie- en alcoholproblemen en krijgt hij een meldplicht.

Uitspraken