Celstraf voor bezit pistool, munitie en rookgranaat

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Celstraf voor bezit pistool, munitie en rookgranaat
's-Hertogenbosch, 29 juni 2017

Een 40-jarige man uit ’s-Hertogenbosch is door de rechtbank Oost-Brabant veroordeeld voor het illegale bezit van een pistool, munitie en een rookgranaat. Hij krijgt hiervoor een celstraf van 120 dagen, waarvan 78 dagen voorwaardelijk. De uitspraak maakt deel uit van een groot onderzoek naar vuurwapenhandel. De uitspraken in de zaken van de andere verdachten worden gedaan op 11 juli 2017.

De politie trof in januari 2015 in de keuken van de verdachte in een plastic tas boven op een keukenkastje, een pistool aan met daarin 8 kogels en daarnaast 20 losse patronen. In een kast in de woonkamer werd een rookgranaat gevonden. De verdachte verklaarde dat hij niks wist van de wapens en munitie in zijn huis. Hij opperde de mogelijkheid dat een ander deze spullen daar heeft neergelegd.
De rechtbank doet dat af als “hoogst onwaarschijnlijk”. De plastic tas met wapens lag in het zicht en op de plastic tas zaten fragmenten van vingerafdrukken zaten, die zeer grote overeenkomsten vertonen met afdrukken van de verdachte. De verdachte heeft volgens de rechtbank geen redelijke alternatieve verklaring kunnen geven voor de aanwezigheid van de wapens en munitie in zijn woning.

Volgens de rechtbank zorgt illegaal wapenbezit voor een onaanvaardbaar risico voor de veiligheid van personen. Daarom moet hiertegen streng worden opgetreden. In het voordeel van de verdachte weegt de rechtbank mee dat sinds de vondst in zijn woning geruime tijd is verstreken. De opgelegde straf is lager dan de gevangenisstraf van 5 maanden die door de officier van justitie werd geëist. De rechtbank volgt namelijk de landelijke oriëntatiepunten voor straftoemeting en daarin staat voor een dergelijk delict 3 maanden cel.

Uitspraak

Meest gelezen berichten