Celstraf voor doodsbedreiging met mes in Oirschot

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Celstraf voor doodsbedreiging met mes in Oirschot
's-Hertogenbosch, 04 februari 2015

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 48-jarige man uit Oirschot veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes maanden, waarvan twee maanden voorwaardelijk. De man bedreigde zijn partner met de dood, onder meer door met een mes in zijn hand achter haar aan over straat te rennen.

De verdachte had op 12 oktober 2014 in zijn woning naar eigen zeggen veel alcohol gedronken. Toen zijn partner thuiskwam, gooide zij blikjes bier leeg in de gootsteen. De verdachte reageerde hier boos op, dreigde haar dood te maken en pakte een mes. De vrouw vluchtte daarom de woning uit en rende naar het huis van kennissen in de buurt. De verdachte achtervolgende haar met het mes in zijn hand tot aan die woning. Toen hij de woning niet binnen kon komen, liep hij terug naar zijn huis en belde zelf de politie.

Vrijspraak poging doodslag

De man verklaarde onder meer dat hij zijn vrouw alleen bang wilde maken. De officier van justitie eiste echter 24 maanden celstraf, waarvan acht maanden voorwaardelijk, voor een poging tot doodslag. De rechtbank spreekt de man daarvan vrij. Volgens de rechtbank is het onvoldoende duidelijk geworden met welk doel de verdachte achter de vrouw aankwam. Dat hij een mes in zijn hand had, maakt dat niet anders. Het staat namelijk niet vast dat de man het mes ook daadwerkelijk wilde gebruiken om de vrouw te doden. De mogelijkheid dat de man dit wellicht had kunnen doen, is onvoldoende om tot een bewezenverklaring te komen.
Volgens de vrouw zou de man haar ook bij haar keel hebben vastgepakt en haar hebben geduwd. De rechtbank oordeelt dat hiervoor onvoldoende bewijs is en spreekt de verdachte ook hiervan vrij.

De rechtbank oordeelt dat de bedreiging een grote indruk moet hebben gemaakt op de vrouw. Bovendien hebben ook anderen de man met een mes achter zijn partner aan zien rennen. Dit zorgt voor onrust en gevoelens van angst en onveiligheid. De man was onder invloed van alcohol, terwijl hij de negatieve werking op zijn gedrag kende. Daar staat tegenover dat de man niet eerder is veroordeeld voor soortgelijke vergrijpen. Een psychiater stelde vast dat de man vanwege verschillende psychische stoornissen en een alcoholverslaving verminder toerekeningsvatbaar is. Daarnaast weegt de rechtbank mee dat hij gemotiveerd lijkt om te stoppen met het gebruik van alcohol en wil gaan werken aan zijn psychische en sociale problemen. De rechtbank verbindt aan de voorwaardelijke celstraf als bijzondere voorwaarde onder meer dat hij zich laat behandelen aan zijn psychische problemen en zich moet melden bij Novadic-Kentron.

Uitspraken

Meest gelezen berichten