Laden...

Celstraf voor dumpen drugsafval in buitengebied

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Celstraf voor dumpen drugsafval in buitengebied
's-Hertogenbosch, 20 mei 2019

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 33-jarige man uit Helmond veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Hij maakte zich schuldig aan het vervoeren, bewaren en dumpen van drugsafval dat afkomstig was van de productie van amfetamine. Een 40-jarige Helmonder is vrijgesproken van betrokkenheid.

De verdachte vervoerde in april 2017 met een gehuurde bestelbus jerrycans met ruim 11.000 liter amfetamineafval naar een loods in Helmond en sloeg ze daar op. Daarnaast dumpte hij 15 gasflessen met restanten van waterstof en 5 vaten met restanten amfetamineafval in het buitengebied van Lierop en Aarle-Rixtel.

Het dumpen van drugsafval om de illegale productie van synthetische drugs te verhullen is een groot maatschappelijk probleem. Dit soort praktijken levert aanzienlijke risico's op voor de natuur en voor de volksgezondheid. Er ontstaat namelijk een grote kans op milieuschade, zoals grondwaterverontreiniging. Bovendien vormen deze dumpingen een hoge kostenpost voor zowel de overheid als particulieren voor het zorgvuldig verwijderen en verwerken van deze afvalstoffen. De rechtbank rekent de verdachte dit alles aan en vindt een celstraf op z’n plaats. Aan het voorwaardelijke deel van de straf koppelt de rechtbank een proeftijd van 3 jaar om de man ervan te weerhouden opnieuw in de fout te gaan.


Uitspraak