Laden...

Celstraf voor faillissementsfraude hotels Eindhoven en Rotterdam

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Celstraf voor faillissementsfraude hotels Eindhoven en Rotterdam
's-Hertogenbosch, 24 juli 2018

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 61-jarige man uit Vlaardingen veroordeeld tot een gevangenisstraf van 15 maanden, waarvan 5 maanden voorwaardelijk. De man pleegde faillissementsfraude als bestuurder van hotels in Eindhoven en Rotterdam.

De bestuurder wist op enig moment dat het faillissement van zijn bedrijven onafwendbaar was en haalde op dat moment grote geldbedragen en goederen als auto’s, schilderijen en kunstwerken uit de boedels.
Het ging om een bedrag van zo’n 500.000 euro. Nadat de bedrijven failliet waren verklaard, voldeed de verdachte als bestuurder niet aan zijn verplichting de curatoren de gevraagde inlichtingen te verstrekken over de voertuigen en schilderijen. Voor deze delicten is hij strafbaar.

Foto ter illustratie

Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank er rekening mee dat de verdachte een aanzienlijk bedrag uit de boedels heeft onttrokken en vervolgens inlichtingen achter de hand hield voor de curatoren. Door zo te handelen sloeg de verdachte op geen enkele wijze acht op de belangen van de schuldeisers en bemoeilijkte hij ook nog eens de werkzaamheden van de curatoren.
In strafmatigende zin weegt mee dat uit onderzoek is gebleken dat het overgrote deel van het onttrokken bedrag niet in de portemonnee van de verdachte terecht is gekomen. Hij maakte namelijk een selectie in schuldeisers; sommige kregen niets en anderen kregen meer dan waarop zij bij een evenredige verdeling van de baten aanspraak zouden kunnen maken. Ook weegt mee dat er volgens de reclassering een geringe kans op herhaling is. De verdachte ondervond zelf reeds de gevolgen van zijn handelen. Hij kende een psychisch zware periode, is gescheiden en kan geen werk vinden door de negatieve publiciteit rond zijn persoon.
Al met al vindt de rechtbank een zwaardere straf dan de officier van justitie 2 weken geleden eiste
(8 maanden, waarvan 4 maanden voorwaardelijk) op z’n plaats voor de verdachte. Het deel voorwaardelijk legt de rechtbank op om de man ervan te weerhouden opnieuw in de fout te gaan. 

Uitspraak