Laden...

Celstraf voor gewelddadige overvallen op telefoonwinkels

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Celstraf voor gewelddadige overvallen op telefoonwinkels
's-Hertogenbosch, 20 augustus 2018

Een 34-jarige man uit Eindhoven is door de rechtbank Oost-Brabant veroordeeld voor 4 overvallen op telefoonwinkels. Hij werd daarbij steeds gewelddadiger en gebruikte bij de laatste overval een mes. De verdachte krijgt een gevangenisstraf van 36 maanden, waarvan 9 maanden voorwaardelijk.

De verdachte liep in april van dit jaar een telefoonwinkel in Nuenen binnen en haalde daar een mes tevoorschijn. Hij dwong 2 medewerkers zijn tas te vullen met telefoons. Hij maakte uiteindelijk 22 toestellen buit.
Eerder die maand haalde hij bij 3 andere winkels ook al telefoons weg. Hij vroeg telkens aan een medewerker om een bepaald type telefoon te mogen zien en nam die vervolgens mee. In Veldhoven griste de verdachte 2 toestellen van de balie en in Best en Veghel trok hij de telefoons uit handen van de verkopers.
De verdachte bekende de overvallen in Veldhoven en Nuenen (maar dan zonder gebruik van een mes) en verklaarde dat hij van de andere overvallen niets wist. Volgens de rechter is er echter voldoende bewijs dat de verdachte ook deze overvallen pleegde.

[foto ter illustratie]

De rechtbank weegt bij het bepalen van de straf mee dat de verdachte geweld gebruikte en in één geval zelfs 2 personen met een mes bedreigde. Een overval, zeker wanneer daarbij een mes wordt gebruikt, is voor de slachtoffers een bijzonder traumatische ervaring waar zij nog lang last van kunnen hebben. De verdachte hield daar geen rekening mee toen hij besloot op gewelddadige manier snel aan geld te willen komen. Bovendien veroorzaken diefstallen overlast en schade. De rechtbank legt een deels voorwaardelijke celstraf op om de verdachte ervan te weerhouden opnieuw de fout in te gaan. Aan deze voorwaardelijke straf koppelt de rechtbank een aantal bijzondere voorwaarden. Zo krijgt de verdachte een meldplicht bij de reclassering en moet in therapie.

Uitspraak