Celstraf voor man die klanten geen kozijnen leverde

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Celstraf voor man die klanten geen kozijnen leverde
's-Hertogenbosch, 26 oktober 2016

De rechtbank Oost-Brabant heeft vandaag een 54-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats veroordeeld tot een gevangenisstraf van 10 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. De man lichtte 4 klanten op.

De man deed zich tussen oktober 2014 en juni 2015 voor als een verkoper van kozijnen en sloot daartoe contracten af met 4 kopers in de omgeving van Eindhoven. Hij liet de klanten aanbetalingen overmaken naar zijn rekening en besteedde dat geld vervolgens grotendeels privé. Op het moment dat de klanten weer contact zochten, maakte de verdachte nieuwe afspraken die hij niet nakwam. Uiteindelijk konden de klanten hem niet meer bereiken.

Vrijspraak

Volgens de officier van justitie benadeelde de verdachte nog eens 9 andere kopers op dezelfde manier. De man verklaarde echter dat hij als verkoper in dienst van een bedrijf was en de aanbetalingen van deze klanten op de rekening van de eigenaar zijn gestort. De rechtbank zet vraagtekens bij deze verklaring, maar kan die niet zonder meer als ongeloofwaardig terzijde schuiven. De eigenaar is kennelijk niet meer te traceren, wat de rechtbank betreurt. Zij had graag van deze persoon meer helderheid gekregen. Nu niet buiten redelijke twijfel vast kan komen te staan dat de verdachte strafrechtelijk betrokken was bij deze 9 zaken, spreekt de rechtbank hem vrij van oplichting van deze 9 klanten.

Slinks en berekenend

De rechtbank rekent het de man zwaar aan dat hij ernstig misbruik maakte van het vertrouwen dat de slachtoffers in hem stelden. Door zijn slinkse en berekenende wijze van handelen heeft hij deze mensen financieel benadeeld. Hij trok zich hier echter niets van aan en handelde uit puur winstbejag. De rechtbank weegt verder sterk mee dat de man in 2012 voor soortgelijke feiten werd veroordeeld. Kennelijk heeft hem dit er niet van weerhouden om opnieuw soortgelijke strafbare feiten te plegen.
De man moet de 4 slachtoffers schadevergoedingen betalen van in totaal 4.812 euro.

Uitspraken

Meest gelezen berichten