Laden...

Celstraf voor man uit Eindhoven die kleinkinderen misbruikte

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Celstraf voor man uit Eindhoven die kleinkinderen misbruikte
's-Hertogenbosch, 09 juli 2024

Een 67-jarige man uit Eindhoven is door de rechtbank Oost-Brabant veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3 jaar, waarvan 1 jaar voorwaardelijk. Hij maakte zich schuldig aan ernstig seksueel misbruik van zijn twee minderjarige kleindochters.

De zaak kwam aan het licht doordat het toen 5-jarige meisje op het schoolplein tegen oudere kinderen over het misbruik vertelde. De kinderen vertelden dit vervolgens weer tegen hun ouders die op hun beurt de school inlichten. In de periode van augustus 2023 tot en met februari 2024 kwamen het toen 5-jarige meisje en het 7-jarige meisje regelmatig bij de verdachte over de vloer. Hij zou zijn kleinkinderen in deze periode minimaal drie maal seksueel hebben misbruikt.

De verdachte is altijd blijven ontkennen. Volgens hem was er sowieso geen mogelijkheid om het misbruik te plegen omdat hij nooit alleen met de meisjes zou zijn geweest. De rechtbank stelt voorop dat het in zedenzaken regelmatig voorkomt dat verklaringen van een slachtoffer en de verdachte lijnrecht tegenover elkaar staan. Als de verdachte zoals in dit geval ontkent, zijn de verklaringen van slachtoffers vaak het enige directe bewijs. Dit betekent dat de rechtbank allereerst de betrouwbaarheid van de verklaringen van de twee meisjes heeft beoordeeld.

Betrouwbaarheid

Zowel het 5-jarige als 7-jarige slachtoffertje hebben consistent, feitelijk en duidelijk verklaard over het misbruik en over waar het plaatsvond. Beide gaven ze gedetailleerde verklaringen en benoemden specifieke details en handelingen. De verklaringen ondersteunen elkaar op cruciale punten en werden na verloop van tijd niet groter of erger gemaakt. Bovendien was er voor beide meisjes geen aanleiding om de verdachte te beschuldigen.

Op geen enkele wijze is gebleken dat er sprake was van beïnvloeding of sturing tijdens de verhoren, door de ouders in de richting van de kinderen of tussen de kinderen onderling. De verklaringen zijn volgens de rechtbank betrouwbaar.

Bijzondere kwetsbaarheid

De rechtbank houdt rekening met de zeer jonge leeftijd en daarmee de bijzondere kwetsbaarheid van de slachtoffers. Zij waren pas vier en zes jaar oud toen de verdachte begon met het misbruik. De moeder van de meisjes verwoordde op treffende wijze welke impact het misbruik op hun levens en binnen hun familie heeft gehad en nog steeds heeft. Zij voelen zich gebroken, hun levens zijn op de kop gezet en hun vertrouwen is beschaamd. Zowel de twee meisjes als hun ouders zijn onder behandeling van een psycholoog.

De verdachte maakte ernstig misbruik van zijn positie als grootvader en het vertrouwen dat zowel zijn kleindochters als hun ouders in hem stelden. De zoon en schoondochter van de verdachte waren in de veronderstelling dat hun kinderen veilig waren bij hem. Dit rekent de rechtbank hem zeer zwaar aan. Kennelijk liet hij zich leiden door zijn eigen lustgevoelens en hield hij in het geheel geen rekening met de gevoelens en belangen van zijn kleindochters. Daar komt nog bij dat de verdachte het misbruik volledig heeft ontkend.

Celstraf en contactverbod

Bij het bepalen van de straf kijkt de rechtbank ook naar de persoonlijke omstandigheden van de verdachte. Hij is niet eerder veroordeeld voor strafbare feiten. De gebeurtenissen hebben bovendien grote gevolgen gehad voor hem en de familie in haar geheel. Het contact tussen de verdachte en de rest van zijn familie is verbroken. De verdachte spreekt en ziet zijn kinderen niet meer. De rechtbank weegt de leeftijd van de verdachte mee en de impact die dit alles ongetwijfeld op hem en zijn toekomst heeft.

Naast de celstraf legt de rechtbank een contact- en locatieverbod op; de verdachte mag drie jaar lang geen contact opnemen met zijn kleindochters en hij mag zich niet begeven in hun woonplaats.

Uitspraak