Celstraf voor mishandeling en poging zware mishandeling

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Celstraf voor mishandeling en poging zware mishandeling
's-Hertogenbosch, 14 september 2016

Een 29-jarige man uit Joegoslavië is zojuist door de rechtbank Oost-Brabant veroordeeld voor mishandeling, een poging tot zware mishandeling en diefstallen. Hij krijgt een gevangenisstraf van 8 maanden.

In januari van dit jaar zocht de verdachte de confrontatie met een medebewoner van een asielzoekerscentrum (azc) in Overloon. Tijdens een worsteling sloeg de verdachte het slachtoffer met zijn vuist en een bezemsteel en raakte hij hem met een stoel op zijn hoofd. Ook maakte hij een stekende beweging met een mes in de richting van het slachtoffer. De rechtbank kan niet vaststellen dat de verdachte de intentie had om het slachtoffer daadwerkelijk te raken en spreekt hem daarom vrij van een poging tot doodslag. Hij had wel opzet op het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel aan het slachtoffer door hem met kracht te slaan. Diezelfde dag mishandelde de verdachte ook een andere medebewoner. Hij sloeg de bewoner meerdere keren tegen het hoofd en met een bezemsteel tegen zijn been.
De rechtbank veroordeelde de man ook voor 2 diefstallen. In december vorig jaar stal hij 2 keer bij dezelfde winkel in Overloon levensmiddelen en verzorgingsartikelen. Bovendien had hij een busje pepperspray in zijn bezit.

De rechtbank weegt mee dat de man een medebewoner van het azc heeft mishandeld en een ander zwaar lichamelijk letsel probeerde toe te brengen. Het slachtoffer van de eerste aanval hield hieraan onder meer een bult op zijn hoofd, een pijnlijk gebit en zwellingen aan zijn handen over. Gelet op de aard van het gebruikte geweld had dit veel ernstiger kunnen uitvallen. Dat het letsel relatief meevalt, is geenszins aan de verdachte te danken. De slachtoffers zullen momenten van angst en machteloosheid hebben gekend en door de geweldsexplosie zal hun veiligheidsgevoel, maar ook het algemene veiligheidsgevoel in het azc, zijn aangetast. Anderzijds rekent de rechtbank de mishandeling en de poging tot toebrengen van zwaar lichamelijk letsel in verminderde mate aan de verdachte toe, omdat de man volgens een psychiater en een psycholoog een persoonlijkheidsstoornis heeft.

De rechtbank legt de man ook een geldboete van 290 euro op voor het bezit van de pepperspray.

Uitspraken

Meest gelezen berichten