Celstraf voor onttrekken kind aan gezag, bedreiging en mishandeling ex-schoonfamilie

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Celstraf voor onttrekken kind aan gezag, bedreiging en mishandeling ex-schoonfamilie
's-Hertogenbosch, 01 juni 2016

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 30-jarige man uit Drunen veroordeeld tot een gevangenisstraf van 180 dagen, waarvan 150 dagen voorwaardelijk. De man haalde zonder toestemming zijn zoon weg bij zijn ex-partner en onttrok de jongen een dag aan het wettelijk gezag. Daarnaast mishandelde en bedreigde hij zijn ex-partner en haar vader.

De verdachte had in de zomer van vorig jaar een moeizame relatie met zijn toenmalige vriendin. In juli haalden haar ouders de vrouw en haar 1-jarige kind op en namen haar mee naar hun woning in Vught. De verdachte kwam later die dag naar de woning, ging naar binnen en nam zijn zoon mee. De verdachte had moeten weten dat hij hiervoor geen toestemming had. De politie trof de verdachte en zijn zoon een dag later aan bij een vriend van de man in ’s-Hertogenbosch.
Bij een eerdere pro-formazitting van deze zaak in februari 2016 gaf hij bij de ingang van het Paleis van Justitie haar vader een kopstoot en een klap en de vrouw een vuistslag in haar gezicht. Ook bedreigde hij de vrouw en haar vader. In september 2015 maakte de man zich ook schuldig aan bedreiging van de vrouw.

De rechtbank rekent het de verdachte zwaar aan dat hij zich totaal niet bekommerde om de situatie waarin hij zijn ex-vriendin heeft gebracht en gelaten door hun kind bij haar weg te halen. Hij heeft op geen enkel moment overwogen, laat staan een poging gedaan, om zijn ex-vriendin gerust te stellen over het lot van hun kind. De man liet haar welbewust in volstrekte onzekerheid en toonde zelfs tijdens de zitting geen enkel begrip voor het leed en de wanhoop die de vrouw heeft ervaren. Daarnaast mishandelde en bedreigde de man zijn ex-vriendin en haar vader. De rechtbank rekent het de verdachte extra zwaar aan dat dit gebeurde op een publiek toegankelijk terrein, waardoor mensen hiervan ongewild getuige werden. In zijn nadeel weegt ook mee dat hij eerder is veroordeeld voor zowel mishandeling als bedreiging. De rechtbank koppelt aan het voorwaardelijke strafdeel een aantal bijzondere voorwaarden. Zo krijgt de man onder meer een locatie- en een contactverbod. Daarnaast moet de man een schadevergoeding van 500 euro betalen aan zijn ex-vriendin.

Uitspraken

Meest gelezen berichten