Celstraf voor poging tot ontploffing brengen van woning in Asten

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Celstraf voor poging tot ontploffing brengen van woning in Asten
's-Hertogenbosch, 16 februari 2015

De rechtbank Oost-Brabant heeft zojuist een 47-jarige man uit Asten veroordeeld tot een gevangenisstraf van 360 dagen, waarvan 180 dagen voorwaardelijk. De man probeerde een ontploffing te veroorzaken in zijn woning en creëerde daardoor een gevaarlijke situatie.

De man draaide in augustus vorig jaar vier gaspitten in zijn woning open en sloot alle ramen en deuren. De man verklaarde dat hij zichzelf van het leven wilde beroven.

Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank er onder meer rekening mee gehouden dat de man door zijn gedrag bewust een levensgevaarlijke situatie heeft veroorzaakt voor anderen. De man wist dat zijn echtgenote en schoonmoeder naar de woning zouden komen. Ook dat weerhield hem er niet van de gevaarlijke situatie te creëren. Daarnaast bleek dat ook buren, waaronder twee kinderen, op dat moment thuis waren. Voor alle betrokkenen zal het een zeer beangstigende en bedreigende situatie zijn geweest.

Ook houdt de rechtbank rekening met de inhoud van rapportages van deskundigen. Hieruit blijkt dat de man vanwege verschillende psychische stoornissen en een medicijnverslaving verminderd toerekeningsvatbaar is. Volgens de deskundigen is de kans op recidive erg groot. Daarom legt de rechtbank de man een aantal voorwaarden op. Zo moet hij zich laten opnemen in een psychiatrische kliniek. De man moet zijn echtgenote een schadevergoeding betalen van ruim duizend euro.

Uitspraken

Meest gelezen berichten