Celstraf voor schieten met vuurwapen op begraafplaats Eindhoven

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Celstraf voor schieten met vuurwapen op begraafplaats Eindhoven
's-Hertogenbosch, 25 oktober 2017

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 38-jarige man uit Eindhoven in een drietal zaken veroordeeld voor bedreigingen, een poging tot zware mishandeling en vernieling. Hij krijgt hiervoor gevangenisstraffen van in totaal 9 maanden en 1 week, waarvan 4 maanden voorwaardelijk.

Schieten met vuurwapen op begraafplaats

De verdachte had in mei 2014 een langlopend conflict met een man en zocht hem op bij een begraafplaats in Eindhoven. Volgens de verdachte en diens vriendin gooide hij bij die confrontatie een rotje naar de man. Het slachtoffer, zijn partner en hun dochter verklaarden echter dat de verdachte uit zijn auto kwam en onder meer riep: “Je staat op de dodenlijst, ik schiet je kapot, je gaat eraan”. Daarna zou hij met een vuurwapen hebben geschoten.

De rechtbank gaat uit van bewijzen die het verhaal van het slachtoffer en zijn familie ondersteunen. Op de handen van de verdachte zijn kort na het incident schotresten aangetroffen die wijzen op het gebruik van een vuurwapen. Deze schotresten komen niet overeen met sporen van vuurwerk. Verder zijn er in de omgeving van de begraafplaats geen restanten van vuurwerk gevonden. Uit de bewijzen kan de rechtbank niet vaststellen in welke richting de verdachte heeft geschoten. De rechtbank acht dan ook – net als de officier van justitie – niet bewezen dat de verdachte de opzet had op de dood van het slachtoffer en spreekt hem vrij van een poging tot doodslag. Wel wordt hij veroordeeld voor bedreiging met de dood. De verdachte krijgt hiervoor een celstraf van 6 maanden, waarvan 4 maanden voorwaardelijk.

Poging zware mishandeling, vernieling en bedreiging

In juli van dit jaar viel de verdachte in Eindhoven een man van achteren aan met een stuk van een houten trapleuning. Het slachtoffer kon de eerste klap ontwijken en de tweede klap afweren. Vervolgens dreigde de verdachte de camper van de vriendin van het slachtoffer in brand te steken. Hij ging daadwerkelijk naar haar woning en vernielde daar een ruit van de voordeur. De rechtbank legt hem voor een poging tot zware mishandeling, vernieling en voor bedreiging met brandstichting 3 maanden celstraf op.

Bedreigingen

In diezelfde maand zat de verdachte ongevraagd op de vensterbank van de woning van een vrouw in Geldrop. Toen zij hem vroeg daar weg te gaan, riep hij: “Ik rijg je aan het mes” en “Ik kom vannacht terug en steek je auto in de fik”. Om zijn dreigementen kracht bij te zetten, trapte de verdachte tegen de poort van de tuin en sloeg met zijn vuist tegen het keukenraam. Hij krijgt voor deze bedreigingen een celstraf van 1 week.

Gebrek aan respect

De rechtbank houdt er bij het bepalen van de straffen rekening mee dat de verdachte bij het incident op de begraafplaats het slachtoffer, diens dierbaren en andere aanwezigen op wrede wijze heeft gestoord in hun rouwproces. Het incident getuigt van een ernstig gebrek aan elke vorm van respect. De bedreigingen en het geweld hebben bovendien grote indruk gemaakt op het slachtoffer. Een dergelijk delict veroorzaakt verder veel maatschappelijke onrust en leidt tot gevoelens van angst en onrust. Dit laatste geldt ook voor de andere strafbare feiten waarvoor de man is veroordeeld. De rechtbank legt de man een deels voorwaardelijke celstraf op om hem ervan te weerhouden opnieuw de fout in te gaan.

Uitspraken

Meest gelezen berichten