Laden...

Celstraf voor slaan met hakbijl in Geldrop

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Celstraf voor slaan met hakbijl in Geldrop
's-Hertogenbosch, 19 juli 2019

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 37-jarige man uit Geldrop veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3 jaar, waarvan 1 jaar voorwaardelijk. De man maakte zich schuldig aan een poging tot doodslag door een ander met een hakbijl onder meer tegen het hoofd te slaan. Zijn 15-jarige stiefzoon krijgt een voorwaardelijke werkstraf van 60 uur voor zijn aandeel.

De 37-jarige verdachte zocht in december 2018 de confrontatie met een man die bij een sportschool in Geldrop stond. Hij sloeg meerdere keren met een hakbijl tegen en richting zijn hoofd. Het slachtoffer probeerde deze slagen af te wenden en brak daarbij een arm. Ook liep hij hoofdletsel op. De stiefzoon van de 37-jarige man bedreigde het slachtoffer tijdens de confrontatie met een mes en sloeg en schopte hem. Later deed hij bij de politie een valse aangifte: volgens hem was hij in zijn pink gesneden door het slachtoffer.

Bij het bepalen van de straf van de 37-jarige verdachte houdt de rechtbank er rekening mee dat hij met een hakbijl insloeg op het slachtoffer en dat die van geluk mag spreken dat hij niet dodelijk is verwond. De verdachte toonde met zijn daad een ernstig gebrek aan respect voor het menselijk leven. Het zeer gewelddadige karakter van het voorval laat bovendien zien dat de verdachte er niet voor terugschrikt om zwaar geweld tegen anderen te gebruiken. Daarnaast deed het incident zich voor op de openbare weg en zijn er anderen getuige van dit gewelddadige incident geweest. De rechtbank rekent de verdachte dit alles zwaar aan. Ook weegt mee dat hij zijn minderjarige stiefzoon heeft betrokken bij het conflict door hem doelbewust mee te nemen naar de confrontatie met het slachtoffer. De rechtbank koppelt aan de deels voorwaardelijke straf een aantal bijzondere voorwaarden. Zo moet de verdachte zich laten behandelen door de forensische zorg, begeleid gaan wonen en mag hij geen alcohol drinken. Verder moet hij een eerder voorwaardelijk opgelegde celstraf van 60 dagen uitzitten.

Bij de 15-jarige verdachte weegt de rechtbank mee dat hij het delict onder invloed van zijn stiefvader pleegde. Ook is zijn aandeel in het geweld aanzienlijk kleiner dan dat van zijn stiefvader. Volgens de rechtbank is in dit geval daarom hulp en steun aan de jongen nog belangrijker dan afstraffen. Hij krijgt een geheel voorwaardelijke werkstraf onder de voorwaarden dat hij toezicht en begeleiding van de jeugdreclassering opvolgt. Ook moet hij deelnemen aan dagbesteding.

De verwijzing naar de uitspraak volgt zo spoedig mogelijk.

Uitspraken