Celstraf voor man die met valse aangiften ruim half miljoen euro belastinggeld incasseerde

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Celstraf voor man die met valse aangiften ruim half miljoen euro belastinggeld incasseerde
's-Hertogenbosch, 10 maart 2015

De rechtbank Oost-Brabant heeft vandaag een 65-jarige man zonder bekende woon- of verblijfplaats veroordeeld tot een gevangenisstraf van achttien maanden, waarvan acht maanden voorwaardelijk. De ondernemer deed valse aangiften bij de Belastingdienst en ontving zo ruim een half miljoen euro waar hij geen recht op had.

De man gaf als eigenaar van een bedrijf op vier momenten tussen juli 2009 en februari 2013 opzettelijk verkeerde informatie door aan de Belastingdienst. Hij deed het voorkomen dat zijn bedrijf inkopen deed bij een verfgroothandel en de goederen doorverkocht in het buitenland. De man vorderde voor die niet-bestaande transacties ruim 560.000 euro aan omzetbelasting terug, waarvan hij 505.000 euro kreeg uitbetaald.

De rechtbank rekent het de man zwaar aan dat hij de Belastingdienst, en daarmee indirect de samenleving, gebruikte om er financieel op vooruit te gaan. De man deed over een periode van zo’n drie jaar stelselmatig valse aangiften en maakte daarmee ernstig misbruik van het vertrouwen dat de Belastingdienst in hem en zijn bedrijf stelde. De rechtbank weegt in het voordeel van de man onder meer mee dat hij zijn volledige medewerking aan het onderzoek verleende.

Uitspraken

Meest gelezen berichten