Celstraf voor vasthouden en bedreigen moeder in Helmond

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Celstraf voor vasthouden en bedreigen moeder in Helmond
's-Hertogenbosch, 29 maart 2016

Een 38-jarige man uit Helmond is door de rechtbank Oost-Brabant veroordeeld voor vrijheidsberoving en doodsbedreiging. Hij krijgt een gevangenisstraf van 12 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk en moet zich erna laten behandelen.

De verdachte deed vorig jaar december in Helmond de voordeur van de woning van zijn moeder op slot en pakte haar telefoon af. Vervolgens duwde de man haar op de grond, pakte 2 messen uit de keuken en hield die vlakbij zijn moeder terwijl hij dreigde haar te vermoorden. Uiteindelijk verliet de man de woning en liep hij een groepje jongens tegen het lijf. Eén van hen bedreigde hij met een mes.

De rechtbank rekent het de verdachte aan dat hij deze delicten kort na een eerdere veroordeling voor een gewelddadig misdrijf heeft gepleegd. Bovendien verkeerde de man tijdens de delicten onder invloed van amfetamine, waarvan hij de negatieve werking op zijn gedrag kende. Toch gebruikte hij de drugs. Anderzijds weegt voor de rechtbank mee dat de man leed aan een psychose en daardoor verminderd toerekeningsvatbaar was.
De rechtbank legt een deel van de celstraf voorwaardelijk op en koppelt aan dit voorwaardelijke deel diverse bijzondere voorwaarden. Zo krijgt de man een alcohol- en drugsverbod, moet hij zich klinisch laten behandelen en zich aansluitend laten opnemen in een instelling voor begeleid wonen of maatschappelijke opvang. De rechtbank kiest ervoor om een proeftijd op te leggen van 3 jaar, omdat de behandeling van de ernstige psychische problemen en verslavingsproblematiek langdurige zorg vragen. Dat is nodig om de kans op herhaling van geweldsmisdrijven zoveel mogelijk te verkleinen.

Uitspraken

Meest gelezen berichten