Celstraf voor verkrachting in Someren en poging verkrachting in Tilburg

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Celstraf voor verkrachting in Someren en poging verkrachting in Tilburg
's-Hertogenbosch, 08 april 2016

De rechtbank Oost-Brabant heeft zojuist een 24-jarige man uit Rosmalen veroordeeld tot een gevangenisstraf van 30 maanden, waarvan 10 maanden voorwaardelijk. De man maakte zich schuldig aan verkrachting en een poging daartoe.

De man was eind september vorig jaar in het studentenhuis van zijn vriendin in Tilburg. Zij was zelf met vakantie. In de vroege ochtend klopte de man op de kamerdeur van een huisgenote, ging naar binnen en draaide de deur vervolgens op slot. Hij bedreigde haar met een keukenmes en eiste meerdere keren dat zij seksuele handelingen bij hem zou verrichten. Nadat de vrouw weigerde en probeerde weg te komen, vertrok de verdachte.
Een paar dagen later trad de man met zijn band op in een café in Someren. Daar ontmoette hij een vrouw, met wie hij later op de avond naar buiten ging. In een steegje sloeg hij het slachtoffer tegen haar hoofd en hield haar tegen de grond gedrukt terwijl hij haar verkrachtte.

De rechtbank rekent het de man aan dat hij zich bij de verkrachting en poging tot verkrachting alleen liet leiden door zijn eigen seksuele verlangens en zijn behoefte aan snelle bevrediging. Hij bekommerde zich niet over de mogelijke gevolgen voor de slachtoffers. Een verkrachting is een uitermate schokkende, ingrijpende, beangstigende en vernederende gebeurtenis voor een slachtoffer met niet zelden langdurige psychische en emotionele naweeën. In het geval van de poging tot verkrachting, is de verdachte er bovendien niet voor teruggedeinsd om met een mes te dreigen. Dat het alleen bij een poging is gebleven is alleen aan de resolute houding van het slachtoffer te danken geweest. Zij doorstond angstige momenten in haar eigen woonruimte, een plek waar zij zich nu juist veilig moest kunnen voelen.
Anderzijds houdt de rechtbank er rekening mee dat er volgens een psycholoog sprake is van een psychische stoornis in ontwikkeling bij de man. De rechtbank beschouwt de man daarom als licht verminderd toerekeningsvatbaar.

De rechtbank legt een deel van de gevangenisstraf voorwaardelijk op om de man ervan te weerhouden opnieuw strafbare feiten te plegen. Aan dit voorwaardelijke deel koppelt de rechtbank een proeftijd van 3 jaar en een aantal bijzondere voorwaarden. Zo moet de man zich ambulant laten behandelen voor zijn drugsverslaving en meewerken aan urinecontroles. Ook moet de man het slachtoffer van de verkrachting een schadevergoeding betalen van ruim 2.000 euro.

Uitspraken

Meest gelezen berichten