Laden...

Celstraf voor veroorzaken van fataal eenzijdig ongeval op A50

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Celstraf voor veroorzaken van fataal eenzijdig ongeval op A50
's-Hertogenbosch, 05 februari 2024

De rechtbank Oost-Brabant houdt een 21-jarige man verantwoordelijk voor een dodelijk ongeval op de snelweg A50. Hij reed veel te hard en was tijdens het rijden aan het filmen met zijn telefoon. De man krijgt een gevangenisstraf van 12 maanden, waarvan 3 maanden voorwaardelijk, en een rijontzegging van 4 jaar.

Foto ter illustratie

De verdachte stapte in juli 2022 na een feestje met 3 collega’s in zijn auto en was op de A50 onderweg naar huis toen hij ter hoogte van Heeswijk-Dinther de macht over het stuur verloor. De auto raakte in een slip, vloog over de kop en kwam 150 meter verderop in een droge sloot tot stilstand. Eén van de passagiers werd uit de auto geslingerd en kwam om het leven.

Uit het dossier blijkt dat de verdachte vanaf het moment dat hij de snelweg opkwam, tot het moment van het ongeval, met een fors hogere snelheid reed dan de toegestane maximumsnelheid van 120 km/uur. Vlak voor het ongeval reed hij zelfs 200 km/uur. Ondertussen was de verdachte bezig met zijn telefoon. Hij maakte onder meer een filmpje van de snelheidsmeter in het dashboard. De rechtbank vermoedt dat hij door de hoge snelheid en het filmen een voor hem rijdende vrachtwagen te laat opmerkte, dit voertuig nog probeerde te ontwijken en daardoor in een slip raakte.

De rechtbank kwalificeert het rijgedrag van de verdachte – net als de officier van justitie – als roekeloos, de zwaarste gradatie van schuld aan een verkeersmisdrijf.

Zeer ingrijpend

De verdachte nam niet de verantwoordelijkheid die een bestuurder heeft ten opzichte van andere verkeersdeelnemers of zijn passagiers. Door zijn rijgedrag bracht hij zeer ingrijpend en onherstelbaar leed toe aan de nabestaanden van het slachtoffer, in het bijzonder haar partner en 3 jonge kinderen die verder moeten zonder hun moeder.

De rechtbank weegt verder mee dat de verdachte de bewuste avond als beginnend bestuurder alcohol dronk voordat hij achter het stuur ging zitten. Bij de bloedtest bleef hij weliswaar op de toegestane grenswaarde, maar dat bloed werd pas 2,5 uur na het ongeval afgenomen. Hij moet dus te veel alcohol hebben gedronken, wat mogelijk meespeelde bij de oorzaak van het ongeval.

Al met al vindt de rechtbank een grotendeels onvoorwaardelijke gevangenisstraf op zijn plaats. Daarnaast mag de verdachte 4 jaar lang geen voertuigen besturen.

Uitspraak