Celstraf voor vrouw na neersteken ex-vriend in Gemert

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Celstraf voor vrouw na neersteken ex-vriend in Gemert
's-Hertogenbosch , 30 maart 2015

Een 29-jarige vrouw uit Gemert is door de rechtbank Oost-Brabant veroordeeld tot een gevangenisstraf van 24 maanden, waarvan zes maanden voorwaardelijk. De vrouw stak in december vorig jaar met een mes in op haar ex-vriend.

De vrouw kreeg in de nacht van 15 december 2014 ruzie met haar ex-vriend in zijn woning in Gemert. Hij gaf haar te kennen dat zij moest vertrekken. De vrouw ging naar huis en besloot een uur later om, gewapend met een mes onder haar jas, terug te keren naar haar ex-vriend. In de woning ontstond al snel opnieuw ruzie. Toen de man op haar afkwam, haalde de vrouw plotseling het mes tevoorschijn en stak de man in zijn borst. Hij liep daarbij een klaplong op waarvoor hij tweemaal is geopereerd.
 
De rechtbank veroordeelt de vrouw voor een poging tot doodslag. De vrouw stak haar ex-vriend in de hartstreek, waardoor een aanmerkelijke kans bestond dat hij dood zou gaan. Volgens de vrouw had zij het mes alleen bij zich ter verdediging, viel de man haar aan en handelde zij uit noodweer. De rechtbank oordeelt dat het niet onaannemelijk is dat er inderdaad sprake was van een noodweersituatie. Zij had daarom het recht zich te verweren. Maar ze overschreed de grenzen van een noodzakelijke verdediging door plots een mes te pakken en dat op het laatste moment in de richting van het slachtoffer te houden. Deze manier van verdedigen was hier volgens de rechtbank absoluut niet proportioneel, mede omdat het slachtoffer ongewapend was. De rechtbank verwerpt daarom het beroep op noodweer.
 
De rechtbank weegt bij het bepalen van de straf mee dat de vrouw ’s nachts naar de woning van haar ex-vriend is gegaan en daar bewust voor de tweede keer de confrontatie zocht, terwijl ze wist dat de man waarschijnlijk boos zou worden. In haar voordeel weegt de rechtbank mee dat het gepleegde delict kennelijk moet worden gezien als een eenmalige misstap. Het delict speelde zich af in de relationele sfeer waarbij een vervelende voorgeschiedenis een rol speelt. Bovendien ziet de vrouw het kwalijke van haar handelen in en is zij nooit eerder met justitie in aanraking geweest. De rechtbank legt een deels voorwaardelijke celstraf op om de vrouw ervan te weerhouden opnieuw de fout in te gaan.

Uitspraken

Meest gelezen berichten