Celstraf voor vuurwerkontploffing aan voordeur in Uden

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Celstraf voor vuurwerkontploffing aan voordeur in Uden
's-Hertogenbosch, 29 juni 2017

Voor het onder meer laten ontploffen van zwaar vuurwerk aan de voordeur van een woning in Uden, krijgt een 34-jarige Antwerpenaar een celstraf van 15 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Dat besliste de rechtbank Oost-Brabant vandaag. De man wilde met de ontploffing wraak nemen op de zoon des huizes, van wie hij nog een geldbedrag tegoed had.

De verdachte liet het zware vuurwerk ontploffen bij de voordeur van de woning in Uden in de nacht van 18 op 19 januari van dit jaar. Het ging om een zogeheten Cobra 6. De schade was groot: er was een gat in de voordeur geslagen aan de onderkant van de brievenbus, de ruit van de voordeur was naar binnen geslagen en een binnendeur was uit zijn scharnieren geblazen, zodat er glas tot in de woonkamer lag. Aan het keukenraam aan de voorzijde was ook een Cobra 6 bevestigd, met een stuk kauwgom. Maar omdat de kauwgom losliet, viel het vuurwerk naar beneden en ging niet af.

Duidelijk motief

Met behulp van de sporen op dezelfde kauwgom is een DNA-match gerealiseerd met de verdachte. De verdachte zelf ontkent en stelt dat hij het vuurwerk met zijn kauwgom daarop bevestigd een paar weken eerder met Oud en Nieuw in de buurt heeft achtergelaten. De rechtbank acht deze lezing ”volstrekt ongeloofwaardig”, omdat het algemeen bekend is dat kauwgom na tweeëneenhalve week niet meer plakt. Daarbij overweegt de rechtbank dat uit diverse getuigenverklaringen en een telefoontap blijkt dat de verdachte een duidelijk motief had: hij kreeg nog een geldbedrag van de zoon des huizes voor een strafzaak uit het verleden waar beide mannen bij betrokken waren. Op zitting heeft de verdachte ook zelf herhaaldelijk verklaard dat hij zich verraden voelde door zijn voormalige compagnon.

De rechtbank heeft bij de hoogte van de straf meegewogen dat de vuurwerkontploffing een wraakactie was van de verdachte waarmee hij geld wilde opeisen. Hij gebruikte grof geweld om zijn standpunt duidelijk te maken en een signaal af te geven. Op het moment van de ontploffing waren 3 personen in de woning aanwezig, de vrouw des huizes lag op de bank in de woonkamer te slapen. Dit soort heftige ontploffingen veroorzaken veel maatschappelijke onrust en gevoelens van angst en onveiligheid onder burgers. Verder heeft de verdachte een grote inbreuk gemaakt op de persoonlijke levenssfeer van de bewoners. Daarnaast weegt de rechtbank mee dat hij eerder is veroordeeld voor een ernstig geweldsdelict en een overtreding van de Wet wapens en munitie.

Uitspraak

Meest gelezen berichten