Celstraffen en taakstraf voor smokkelen van ongeveer 6 kilo cocaïne

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Celstraffen en taakstraf voor smokkelen van ongeveer 6 kilo cocaïne
's-Hertogenbosch, 26 januari 2017

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 25-jarige man uit Haarsteeg veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3 jaar voor het invoeren van ongeveer 6 kilo cocaïne. Een 46-jarige vrouw uit Venlo krijgt voor haar aandeel in de smokkel een celstraf van 540 dagen, waarvan 386 dagen voorwaardelijk, en een taakstraf van 150 uur. De man is daarnaast voor het bezit van grote hoeveelheden harddrugs veroordeeld tot een gevangenisstraf van 15 maanden. Twee andere verdachten werden vrijgesproken van hun betrokkenheid bij de drugsinvoer en het drugsbezit.

De vrouw was in oktober 2015 een week in Curaçao en verstuurde van daar een houten kist met daarin een stoel, een voetenbankje en enkele schilderijen naar haar adres in Nederland. Op Schiphol vond de politie in de stoel 11 pakketten met in totaal bijna 6 kilo cocaïne. De politie verving de drugs door gips en liet het pakket afleveren bij de vrouw. Zij nam het pakket in ontvangst en droeg het over aan een persoon die het pakket met een gehuurd bestelbusje kwam ophalen. De vrouw verklaarde later dat zij 10.000 euro kreeg van de 25-jarige man om het pakket in te voeren in Nederland. Ze stelde dat ze niet wist dat er ook drugs in zaten. De rechtbank vindt dat niet geloofwaardig.

De 25-jarige man was de spil in de smokkel. Hij stuurde de vrouw aan en gaf de koerier instructies waar het pakket moest worden afgeleverd. De rechtbank spreekt de koerier echter vrij omdat niet vaststaat dat hij wist dat er drugs in het pakket zaten.

De 25-jarige verdachte werd in november 2016 aangehouden in een chalet in Lith. In dat chalet trof de politie onder meer zo’n 60 gram cocaïne, 315 gram amfetamine en bijna 8.000 xtc-pillen. De huurder van het chalet was volgens het Openbaar Ministerie betrokken bij de zaak, maar de rechtbank spreekt hem vrij omdat er onvoldoende bewijs is dat hij wist van de aanwezigheid van drugs.

De rechtbank weegt mee dat het algemeen bekend is dat drugs schade toebrengen aan de gezondheid van drugsgebruikers. Bovendien bekostigen zij hun drugsgebruik vaak door diefstal of ander crimineel gedrag, waardoor schade en overlast wordt toegebracht aan anderen.
De 25-jarige man zat bovendien in de proeftijd van een eerdere veroordeling en was nog geen half jaar op vrije voeten. Toch weerhield hem dit niet om zich wederom met criminele activiteiten bezig te houden. De rechtbank beslist dat hij het restant van die oude straf, nog 729 dagen, moet uitzitten.
Ook de vrouw is al eerder, in het buitenland, veroordeeld voor drugssmokkel. Sinds zij in de huidige zaak vrijkwam is haar leven zo positief gewijzigd dat de rechtbank aanneemt dat haar gedrag zich ten goede zal keren. De rechtbank koppelt aan haar voorwaardelijke straf een aantal bijzondere voorwaarden. Zo krijgt ze onder meer een meldplicht, moet ze deelnemen aan een leefstijltraining, een behandeling ondergaan voor haar verslaving en mag ze geen drugs gebruiken.

Uitspraken

Meest gelezen berichten