Celstraffen tot 10 jaar voor ripdeals en deelname criminele organisatie

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Celstraffen tot 10 jaar voor ripdeals en deelname criminele organisatie
's-Hertogenbosch, 14 juli 2016

De rechtbank Oost-Brabant heeft vandaag 7 mannen veroordeeld voor onder meer gewapende overvallen op wietkwekerijen in twee woningen en in een bedrijfspand en een ramkraak in Duitsland. Zes van de zeven verdachten zijn daarnaast  veroordeeld voor deelname aan een criminele organisatie. De rechtbank legde straffen op van 87 dagen, 3, 4, 5, 6 en 10 jaar (2x) gevangenisstraf. 4 andere verdachten werden vrijgesproken.

De verdachten in de leeftijd van 23 tot 31 jaar maakten zich tussen juni 2011 en maart 2014 in verschillende samenstellingen schuldig aan diverse strafbare feiten. Ze pleegden ripdeals in  Gorinchem en Heerlen, pleegden een overval in Almere en maakten bij een ramkraak in een winkel in Hannover 493 mobiele telefoons buit. De verdachten waren in het bezit van verboden wapens (waaronder een automatisch vuurwapen en een pistool) en gestolen auto’s. De wapens werden gebruikt om mee te dreigen, maar in een aantal gevallenis ook daadwerkelijk geschoten.

6 verdachten werden eveneens veroordeeld voor deelname aan een criminele organisatie die tot oogmerk het plegen van onder andere overvallen, inbraken, diefstallen, heling en verboden wapenbezit heeft.

Straf

Bij het bepalen van de straffen heeft de rechtbank meegewogen dat het ongecontroleerde bezit van (automatische) vuurwapens het risico op levensbedreigende geweldsdelicten aanzienlijk verhoogt. Er hadden dodelijke slachtoffers kunnen vallen, ook onder omstanders van naastgelegen panden/bedrijven.

De verdachten hebben zich kennelijk uitsluitend laten leiden door financiële motieven en zich niet bekommerd om de gevolgen van hun daden. Een overval levert voor de slachtoffers een bijzonder traumatische ervaring op waarvan ze nog lang last kunnen hebben. Dat geldt zeker als bij de overval gedreigd wordt met geweld en de overval plaatsheeft in een woning: een omgeving waar mensen zich bij uitstek veilig zouden moeten kunnen voelen.

Criminaliteit in georganiseerd verband vormt een ernstige bedreiging voor de Nederlandse samenleving. De rechtbank heeft de indruk dat de leden van de criminele organisatie het plegen van strafbare feiten in georganiseerd verband zagen als een manier van leven, waaraan alles ondergeschikt werd gemaakt.

Vrijspraak

De rechtbank spreekt 4 verdachten vrij van (het medeplegen van) diverse strafbare feiten en deelname aan een criminele organisatie vanwege onvoldoende bewijs.

De rechtbank oordeelde op de zitting van 1 juni jl. het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk in de vervolging van een 12e verdachte. Die verdachte overleed enkele maanden voor de zitting.

Uitspraken

Meest gelezen berichten