Celstraffen tot 18 maanden bij ramkraak Deurne

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Celstraffen tot 18 maanden bij ramkraak Deurne
's - Hertogenbosch, 12 juni 2017

Voor een ramkraak bij een winkel in Deurne hebben 2 Roemeense mannen (24 en 28 jaar) een gevangenisstraf van 15 maanden gekregen. De rechtbank Oost-Brabant veroordeelde een derde Roemeen van 37 jaar tot 18 maanden celstraf.

De verdachten ramden in de vroege ochtend van 12 februari 2017 met een gestolen auto de voorgevel van de winkel. Eenmaal binnen verspreidden de mannen zich en maakten een aantal telefoons en een laptop buit. Een buurtbewoner zag de ramkraak en alarmeerde de politie. Toen de politie kort daarna naar de winkel reed, zagen zij een rode Mercedes die hen tegemoet kwam rijden vanuit de richting Deurne. Diezelfde middag werd het drietal in zo’n auto op weg naar Den Haag aangehouden. In de auto trof de politie een rugzak aan met de gestolen waar. Deze rugtas vertoont gelijkenissen met de rugtas die op de camerabeelden van de ramkraak te zien is. Ook lag in de kofferbak een jas met zeer specifieke kenmerken die - zo is op de camerabeelden te zien - bij de ramkraak is gebruikt. Uit het onderzoek naar de telefoon van één van de mannen, blijkt dat deze rond het tijdstip dat een buurtbewoner 2 mannen bij de winkel heeft zien staan, aanstraalt op 2 zendmasten in de directe omgeving van de winkel.

Onwaarschijnlijk

De rechtbank acht de verklaring van de mannen dat zij laptops en telefoons van iemand hebben gekocht en vervolgens de auto van een ander hebben geleend, ongeloofwaardig. Het is volgens de rechtbank onwaarschijnlijk dat de verdachten van iemand de buit van de ramkraak te koop krijgen aangeboden en vervolgens aan een ander een auto te leen vragen die kort na de ramkraak in de omgeving is gezien én waarin ook nog eens een jas ligt die door één van de daders van de ramkraak is gedragen. De rechtbank oordeelt dat er voldoende bewijs is dat de 3 mannen de ramkraak hebben gepleegd.

Bij het opleggen van de straffen weegt de rechtbank mee dat bij de ramkraak sprake was van veel geweld; er ontstond een enorme ravage in de winkel. De materiële schade is veel groter dan de waarde van de gestolen spullen. Daarnaast blijkt uit de wijze van uitvoering dat de ramkraak door de mannen is voorbereid: ze hebben eerder die nacht een auto gestolen, ze verkenden een dag tevoren de situatie rondom de winkel en ze hadden een adres waar zij diezelfde dag nog de buitgemaakte telefoons en laptop konden verkopen. De mannen lieten zich enkel leiden door financiële motieven en trokken zich niets aan van de gevolgen voor het slachtoffer. De 37-jarige man pleegde de ramkraak tijdens de proeftijd van een eerdere voorwaardelijke veroordeling en krijgt daarom een hogere celstraf dan de medeverdachten.

Uitspraken

Meest gelezen berichten