Celstraffen tot 42 maanden voor handel in harddrugs

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Celstraffen tot 42 maanden voor handel in harddrugs
's-Hertogenbosch, 20 april 2016

Een 68-jarige man uit Breda is vandaag veroordeeld tot een gevangenisstraf van 42 maanden voor het vervoeren, afleveren en het bezit van zeer grote hoeveelheden harddrugs. De rechtbank Oost-Brabant legde verder een celstraf van 24 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk, op aan een 49-jarige Amsterdammer en een voorwaardelijke celstraf van 12 maanden aan een 62-jarige Rotterdammer. Zij namen de harddrugs aan.

De 68-jarige verdachte heeft in juni vorig jaar op verschillende momenten in totaal zo’n 12 kilo MDMA vervoerd en/of afgeleverd in Amsterdam, Haarlem en Leiderdorp. Na zijn aanhouding trof de politie in de auto en woning van de man ruim 12 kilo harddrugs aan. Volgens de rechtbank nam de 49-jarige verdachte op 3 momenten in totaal zo’n 10 kilo MDMA aan. De 62-jarige verdachte nam in Leiderdorp zo’n 2 kilo MDMA aan van de man uit Breda.

Bij het bepalen van de straffen weegt de rechtbank mee dat harddrugs gevaar voor de gebruikers opleveren. Daarnaast trachten zij hun verslaving vaak door diefstal of ander crimineel gedrag te bekostigen, waardoor aan de samenleving ernstige schade wordt toegebracht. De verdachten hebben hier allen op hun manier aan bijgedragen. De 68-jarige man had een belangrijke rol in de keten van producent tot gebruiker. Bovendien is de man eerder veroordeeld tot langdurige onvoorwaardelijke celstraffen van in totaal ruim 10 jaar. De rechtbank neemt het de man kwalijk dat hij hiervan niets heeft geleerd en zijn criminele handel op 68-jarige leeftijd heeft hervat.
De rol van de 49-jarige Amsterdammer lijkt beperkt en bovendien is hij niet eerder veroordeeld. Verder weegt de rechtbank mee dat deze verdachte er blijk van heeft gegeven de ernst van de door hem gepleegde feiten in te zien. De 62-jarige verdachte heeft een buitengewoon kwetsbare gezondheid. Bovendien is zijn leven na dit delict positief veranderd. Zo liet hij zich onder meer met succes vrijwillig klinisch behandelen voor zijn drugsverslaving. De rechtbank vindt daarom dat een geheel voorwaardelijke celstraf voor de 62-jarige Rotterdammer op zijn plaats is.

Uitspraken

Meest gelezen berichten