Celstraffen tot 5,5 jaar voor handel in xtc-pillen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Celstraffen tot 5,5 jaar voor handel in xtc-pillen
's-Hertogenbosch, 12 juli 2017

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 50-jarige man uit Utrecht veroordeeld tot een gevangenisstraf van 5 jaar en 6 maanden en een 44-jarige Tilburger tot een gevangenisstraf van 5 jaar. De verdachten waren betrokken bij grootschalige drugshandel. Mannen uit Twello en Emmerich (Duitsland) van 49 en 51 jaar zijn voor hun aandeel veroordeeld tot celstraffen van 4 jaar en een 56-jarige man uit Deventer krijgt als medeplichtige 2 jaar cel.

Aanleiding voor het onderzoek was informatie van de Amerikaanse opsporingsautoriteiten dat de 44-jarige Tilburger grote hoeveelheden harddrugs kon ruilen voor andere harddrugs. De politie zette 2 Portugese undercoveragenten in. Deze undercoveragenten sloten in februari 2014 een zogenaamde pseudokoop met de 44-jarige Tilburger en zijn 50-jarige medeverdachte voor de afname van 10.000 xtc-pillen die naar het buitenland zouden worden gebracht. Dit ging om een “kleine deal” om vertrouwen te creëren. In april van dat jaar sloten de partijen een tweede pseudodeal voor de afname van zo’n 270.000 xtc-pillen. Daar waren ook de 3 andere verdachten bij betrokken.

De rechtbank houdt er bij het bepalen van de straf rekening mee dat de verdachten zich bezighielden met grootschalige handel in harddrugs. Dit werkt ontwrichtend voor de maatschappij. Daarnaast levert het productieproces van synthetische drugs schade aan het milieu op, met name vanwege de vaak illegale wijze waarop de afvalstoffen die bij dit productieproces vrijkomen, in de natuur worden gedumpt. Daarvan hebben de verdachten zich niets aangetrokken. Ze hielden zich niet bezig met de gevolgen voor anderen en handelden puur uit winstbejag.

Uitspraken

Meest gelezen berichten