Celstraffen tot 52 maanden voor drugsdelicten in Eindhoven en Waalre

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Celstraffen tot 52 maanden voor drugsdelicten in Eindhoven en Waalre
's-Hertogenbosch, 11 februari 2016

De rechtbank Oost-Brabant heeft zojuist 2 mannen uit Eindhoven (29 en 33 jaar) en een 51-jarige man uit Waalre veroordeeld voor onder meer strafbare voorbereidingshandelingen voor de productie van synthetische drugs. De 33-jarige man krijgt in totaal een celstraf van 52 maanden, de 29-jarige man krijgt een celstraf van 48 maanden en de 51-jarige man is veroordeeld tot een celstraf van 16 maanden.

De 29-jarige Eindhovenaar heeft van 27 januari 2012 tot en met 28 juni 2012 grote hoeveelheden apaan, dat gebruikt kan worden bij de productie van amfetamine en/of 4-methylamfetamine besteld, vervoerd, opgeslagen en aanwezig gehad. De 2 medeverdachten hielden zich hier een kortere periode mee bezig. Ook hadden de 3 verdachten een jammer voor de verstoring van mobiel telefoonverkeer voorhanden en hebben zij die gebruikt. Een vierde verdachte, een 27-jarige man uit Waalre, is vrijgesproken omdat er onvoldoende bewijs is dat hij hierbij betrokken was.

Andere delicten

In 2013 en 2014, terwijl de voorlopige hechtenis in deze zaak was geschorst, hebben de mannen uit Eindhoven zich wederom schuldig gemaakt aan voorbereidingshandelingen. Zij hadden grote hoeveelheden stoffen, die gebruikt kunnen worden bij de productie van synthetische drugs, in China besteld en in hun bezit. De 29-jarige verdachte had bovendien 72 MDMA-pillen in bezit. De andere Eindhovenaar is vandaag ook veroordeeld voor bezit van een pistool, patroonhouders en munitie en daarnaast voor het voorhanden hebben van 8 liter amfetamineolie.

De rechtbank heeft bij het bepalen van de straf strafkorting toegepast, omdat de redelijke termijn voor het behandelen van de feiten uit 2012 is overschreden. Dit kwam onder meer omdat de zaak op verzoek van het Openbaar Ministerie in januari 2013 voor onbepaalde tijd is geschorst en er prejudiciële vragen zijn gesteld aan het Hof van Justitie van de Europese Unie over apaan. Het Hof van Justitie deed in februari 2015 uitspraak.

Uitspraken

Meest gelezen berichten