Laden...

Celstraffen voor 'avondklokrellen' in 's-Hertogenbosch

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Celstraffen voor 'avondklokrellen' in 's-Hertogenbosch
's-Hertogenbosch, 16 april 2021

De politierechter van de rechtbank Oost-Brabant heeft vandaag 3 verdachten veroordeeld voor openlijk geweld bij rellen in ’s-Hertogenbosch. De jongemannen krijgen celstraffen tot 10 maanden, waarvan 5 maanden voorwaardelijk.

Op 25 januari jl. verzamelde zich ’s avonds – na oproepen op sociale media – een groep van honderden personen net buiten het centrum van ’s-Hertogenbosch. Deze groep zou willen ‘demonstreren’ tegen het instellen van de avondklok door de overheid. Op enig moment trok de groep naar en vervolgens door de binnenstad. Daarbij werden allerlei vernielingen aangericht. Er werden onder meer stenen gegooid, ruiten, fietsen en auto’s vernield en vuurwerk afgestoken. Ook werden winkels geplunderd.

Een 21-jarige man uit ’s-Hertogenbosch haakte bij het verzamelpunt aan bij de groep. Hij schopte meerdere keren tegen een winkelruit en ging een friettent en vervolgens een boek- en kantoorhandel binnen. Met dit alles had hij een aandeel in het openlijk geweld. Daarnaast haalde hij bij de friettent blikjes drinken weg. De politierechter spreekt de verdachte vrij van diefstal uit de boek- en kantoorhandel. Weliswaar was hij daar binnen (aan het filmen), maar er is geen bewijs dat hij bijdroeg aan de plundering.
De politierechter legt een celstraf op van 10 maanden, waarvan 5 maanden voorwaardelijk. Aan dit voorwaardelijke deel koppelt de rechter een aantal bijzondere voorwaarden. Zo krijgt de verdachte een meldplicht bij de reclassering en moet hij zich ambulant laten behandelen bij een zorginstelling. Verder moet hij schadevergoedingen betalen aan allerlei benadeelden van in totaal ruim 20.000 euro. Dit bedrag kan worden gedeeld met twee andere verdachten die vandaag werden veroordeeld én verdachten die eventueel later worden vervolgd.

Supermarkt

Een 21-jarige man uit Rosmalen liep de hele route door de binnenstad mee met de groep. Ook ging hij een supermarkt binnen. Er is weliswaar geen bewijs dat de verdachte tijdens de avond specifieke geweldshandelingen verrichtte, maar hij was wel aanwezig in de binnenstad en maakte deel uit van de groep die geweld gebruikte. Daarmee is hij volgens de politierechter schuldig aan openlijk geweld in vereniging. De rechter spreekt de verdachte wel vrij van diefstal uit de supermarkt, omdat daarvoor geen bewijs is. Al met al krijgt de verdachte een celstraf op van 5 maanden, waarvan 2 maanden voorwaardelijk. Verder moet hij de benadeelden – samen met andere veroordeelden – in totaal ruim 20.000 euro betalen.

Een 20-jarige man uit ’s-Hertogenbosch maakte eveneens deel uit van de groep relschoppers. Ook in zijn geval is er geen bewijs dat hij specifieke geweldshandelingen pleegde. Bovendien haakte de verdachte af vlak voordat de groep de supermarkt en boek- en kantoorhandel bereikte. Hij had dan ook een kleinere rol in het openlijk geweld dan de andere verdachten. De politierechter veroordeelt hem mede daarom tot een celstraf van 175 dagen, waarvan 120 dagen voorwaardelijk. De 55 dagen onvoorwaardelijke celstraf zat de verdachte inmiddels uit. Daarnaast moet hij de benadeelden – samen met andere veroordeelden – in totaal bijna 20.000 euro betalen. Dit is een iets lager bedrag dan de medeverdachten, omdat deze verdachte de schade aan de supermarkt niet hoeft te vergoeden.

De zaak van een 26-jarige man uit Vught is vandaag aangehouden en wordt over 2 weken behandeld. Eerder werden al verschillende verdachten veroordeeld voor rellen op 24 januari jl. in Eindhoven.

Uitspraken