Laden...

Celstraffen voor 'coronahoester' en 'coronaspuger' in ziekenhuis en supermarkt Eindhoven

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Celstraffen voor 'coronahoester' en 'coronaspuger' in ziekenhuis en supermarkt Eindhoven
's-Hertogenbosch, 08 april 2020

De politierechter van de rechtbank Oost-Brabant heeft zojuist op een snelrechtzitting een 52-jarige man uit Eindhoven veroordeeld tot een celstraf van 4 weken, waarvan 1 week voorwaardelijk. Hij zei tegen een baliemedewerker van een ziekenhuis dat hij corona had en dat hij haar in het gezicht zou hoesten. Vervolgens voegde hij de daad bij het woord. Ook een 34-jarige man uit Eindhoven werd veroordeeld; hij dreigde in een supermarkt “iedereen corona te geven” en bespuugde vervolgens onder meer een medewerker. De man krijgt 7 weken cel.

De 52-jarige man was 19 maart in een ziekenhuis in Eindhoven. Hij bewoog zich onnodig dicht naar een baliemedewerker, duwde het afzetlint naar voren, plaatste zijn hand op de balie en riep tegen de vrouw dat hij waarschijnlijk corona had en een test wilde. De vrouw kon hem daarmee niet helpen, waarop de verdachte de vrouw in haar gezicht hoestte. Ze verklaarde bij de politie: "Gelukkig geen spetters". De vrouw deed pas na een paar dagen aangifte waarna de man vorige week werd aangehouden en voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Volgens de rechter is het gedrag van de verdachte volstrekt onacceptabel en asociaal. Dat de verdachte gefrustreerd raakte omdat hij de test niet kreeg waar hij om vroeg en dat hij het gevoel had van het kastje naar de muur gestuurd te worden, maakt dat niet anders. Bij het bepalen van de straf houdt de rechter rekening met een aantal zaken, waaronder de inschatting van de gevolgen van het incident voor het slachtoffer en het feit dat het slachtoffer in een ziekenhuis werkt: een publieke instelling waar de zorg voor mensen centraal staat. Verder rekent de rechter de verdachte aan dat hij met zijn gedrag misbruik maakte van de angst en onzekerheidsgevoelens die bij mensen bestaan vanwege de coronacrisis. Ook heeft hij getroffen coronamaatregelen gefrustreerd. In deze coronacrisis past bij een dergelijke bedreiging daarom in beginsel alleen een onvoorwaardelijke celstraf.

Op 31 maart was er sprake van een incident in een supermarkt in Eindhoven. Een 34-jarige man dreigde daar “iedereen corona te geven” en spuugde vervolgens tweemaal in de richting van een medewerker van de supermarkt waarbij het spuug op het vest en het bovenbeen van een medewerker terechtkwam.

Smerig en laag bij de gronds

Volgens de rechter gaat het ook hier om een ernstig feit waarbij de verdachte bij zijn gedragingen meerdere mensen betrok. De man maakte misbruik van de crisissituatie en joeg mensen angst aan. Daardoor frustreert hij de maatregelen die de overheid neemt voor de gezondheid van alle mensen in Nederland. Ook zijn handelen kenschetst de rechter als volstrekt onacceptabel en asociaal. Het spugen betitelt de rechter als uitermate smerig en laag bij de grond. De man krijgt 7 weken cel, zoals de officier van justitie ook had geëist.

Uitspraken