Laden...

Celstraffen voor 'explosie van geweld' tijdens uitgaan in Eindhoven

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Celstraffen voor 'explosie van geweld' tijdens uitgaan in Eindhoven
's-Hertogenbosch, 22 februari 2024

De rechtbank Oost-Brabant heeft 4 mannen (21, 27, 31 en 36 jaar) veroordeeld voor zeer ernstig uitgaansgeweld tijdens een avondje stappen in Eindhoven. Toen een man hen bleef uitdagen, sloegen en schopten ze het slachtoffer zodanig dat hij met hersenletsel in het ziekenhuis belandde. De mannen krijgen gevangenisstraffen van 1,5 jaar.

Tijdens die bewuste nacht in februari 2023 kreeg één van de verdachten het aan de stok met een groepje mannen in een club in Eindhoven. Later die nacht troffen ze elkaar buiten op straat bij de Catharinakerk. De sfeer sloeg al snel om en er werd over en weer geduwd en getrokken. De groepen verplaatsten zich al ruziënd in de richting van de Grote Berg; daar liep het uit de hand en ontstond een vechtpartij.

De verdachten sloegen en schopten op het hoofd en lichaam van het slachtoffer, ook nadat hij al op de grond lag. Op het moment dat zijn vrienden hem te hulp wilden schieten, kregen zij klappen en trappen van de jongste verdachte. Het slachtoffer liep bij de vechtpartij een schedelbasisfractuur, gebroken nekwervels, een klaplong en bloeding in de hersens op. Hij lag 12 dagen in coma.

Explosie van geweld

De verwachting is dat het slachtoffer nooit volledig zal herstellen van zijn hersenletsel. Naast de impact op het slachtoffer en zijn vrienden, heeft het incident ook enorme invloed op de gevoelens van onveiligheid en intolerantie in de samenleving. De rechtbank rekent dit de verdachten zwaar aan en wijst er uitdrukkelijk op dat het niet veel had gescheeld of het slachtoffer was overleden.

Bij het bepalen van de straffen houdt de rechtbank er ook rekening mee dat het slachtoffer zich in de aanloop naar het geweld niet onbetuigd liet. Hij zocht op meerdere momenten op vervelende wijze contact met één van de verdachten en schopte en sloeg hem op enig moment. Hij bleef telkens de confrontatie zoeken, terwijl de verdachten hier in eerste instantie niets van wilden weten. Desondanks rechtvaardigt het gedrag van het slachtoffer op geen enkele wijze de geweldsexplosie die volgde.

Naast de celstraffen moeten de verdachten het slachtoffer een schadevergoeding betalen van in totaal ruim 20.000 euro. De jongste verdachte moet daarnaast één van de andere slachtoffers een schadevergoeding betalen van ruim 2.500 euro.

Uitspraak