Celstraffen voor illegale vuurwerkhandel

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Celstraffen voor illegale vuurwerkhandel
's-Hertogenbosch, 03 februari 2015

De rechtbank Oost-Brabant heeft vandaag een 36-jarige man uit Apeldoorn veroordeeld voor de handel in illegaal vuurwerk. Hij krijgt een gevangenisstraf van veertien maanden. Een 30-jarige man uit Deurne die betrokken was bij de illegale vuurwerkhandel, krijgt een celstraf van vijftien maanden, waarvan vijf maanden voorwaardelijk.

De 36-jarige verdachte had in augustus 2013 een partij illegaal vuurwerk voorhanden en leverde dat aan de andere verdachte. Die liet het vuurwerk op zijn beurt opslaan bij een vriend in Wilbertsoord. Uit nader onderzoek bleek dat de man uit Apeldoorn ook een bunker in Lieren huurde om illegaal vuurwerk in op te slaan. Hij had in totaal ongeveer 2000 kilo vuurwerk voorhanden.
De 30-jarige was in oktober 2012 ook al bezig met de illegale vuurwerkhandel. Toen had hij in zijn auto, woning en schuur vuurwerk opgeslagen. In totaal had die verdachte in 2012 en 2013 zo’n 1200 kilo illegaal vuurwerk voorhanden.

Het illegale vuurwerk bestond onder meer uit zeer gevaarlijk vuurwerk uit de zwaarste categorieën. Bij dergelijk vuurwerk kan op nagenoeg hetzelfde moment de hele voorraad met een geweldige kracht exploderen. De verdachten namen dus zeer grote risico’s, ook voor de levens van anderen. De verdachten hebben uit puur winstbejag gehandeld.

Bij het bepalen van de straf weegt de rechtbank in het voordeel van de 36-jarige verdachte mee dat de strafbare feiten geruime tijd geleden gepleegd zijn. De rechtbank legt de 36-jarige een zwaardere straf op dan aan zijn medeverdachte, onder meer omdat hij de toeleverancier was en op een grotere schaal bezig was met de illegale vuurwerkhandel.
De rechtbank rekent het de 30-jarige verdachte zwaar aan dat hij na in 2012 te zijn betrapt, toch weer is gaan handelen in illegaal vuurwerk. Hij liet zich dus wederom leiden door geld. Bovendien betrok hij de tweede keer een vriend bij de handel door het vuurwerk bij hem op te slaan. Deze opslag was midden in een woonwijk met alle risico’s van dien voor de omwonenden. In zijn voordeel weegt de rechtbank mee dat de man openheid van zaken gaf. Bovendien is hij door deze strafzaak zijn baan kwijtgeraakt. Hierdoor zit hij nu in een neerwaartse spiraal waardoor hij mogelijk zijn motivatie zal verliezen om op het rechte pad te blijven. De voorwaardelijke celstraf moet de man behoeden weer in de fout te gaan. De rechtbank koppelt aan deze voorwaardelijke straf onder meer de bijzondere voorwaarde dat hij een vaardigheidstraining ondergaat.

Uitspraken

Meest gelezen berichten