Laden...

Celstraffen voor ladingdiefstal, heling en deelname criminele organisatie

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Celstraffen voor ladingdiefstal, heling en deelname criminele organisatie
's-Hertogenbosch, 18 december 2018

De rechtbank Oost-Brabant heeft 4 Albanezen van 35, 37, 38 en 39 jaar en een 32-jarige Roemeen veroordeeld tot lange gevangenisstraffen voor onder meer een ladingdiefstal en deelname aan een criminele organisatie.

De verdachten zijn veroordeeld voor hun aandeel in onder meer een ladingdiefstal, een poging daartoe, opzetheling van waardevolle goederen en deelname aan een criminele organisatie. Dit gebeurde tussen januari en november 2017 in de gemeente Tilburg, Bladel, Moerdijk en Schiedam. De criminele organisatie beschikte over een tweetal trekkers met bijbehorende opleggers, die niet werden gebruikt voor legale bedrijfsactiviteiten, maar voor diefstallen. Uit observaties en bakengegevens bleek dat deze vrachtwagencombinaties en andere voertuigen die bij de criminele organisatie in gebruik waren, in de nachtelijke uren korte stops maakten op bewaakte parkeerplaatsen die door professionele chauffeurs worden gebruikt om te overnachten. Deze voertuigen en/of de verdachten kwamen ook in beeld bij meerdere ladingdiefstallen van kostbare goederen zoals sigaretten, laptops, parfum en andere consumentenelektronica. In de loods die door de criminele organisatie werd gebruikt is ook de buit van diverse ladingsdiefstallen gevonden.

Bij het bepalen van de straffen weegt de rechtbank mee dat de mannen puur uit winstbejag handelden. Ladingdiefstallen vormen voor de transportsector een aanzienlijke schadepost. Niet alleen in de vorm van directe schade, maar ook als gevolg van verhoogde verzekeringspremies en de noodzaak tot het nemen van steeds verdergaande maatregelen ter voorkoming van deze criminaliteit. Hier hebben de verdachten zich kennelijk niet om bekommerd. Bovendien wordt door ladingdiefstallen het gevoel van veiligheid op openbare parkeerplaatsen in het algemeen en bij vrachtwagenchauffeurs in het bijzonder in ernstige mate aangetast. Ook opzetheling, zeker van grote partijen gestolen goederen, is een ernstig strafbaar feit. Heling bevordert diefstal en zorgt bovendien voor een illegaal circuit van goedkope goederen, waardoor de reguliere, eerlijke (detail)handel wordt verstoord en schade wordt toegebracht.

Straffen

Twee verdachten, broers van elkaar, speelden binnen deze criminele organisatie een belangrijke, centrale rol en zij krijgen daarom de zwaarste straffen. Aan de broers van 35 en 38 jaar zijn celstraffen van respectievelijk 31 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk, en 29 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk, opgelegd. De 37-jarige Albanees krijgt voor zijn aandeel een gevangenisstraf van 7 maanden, waarvan 3 maanden voorwaardelijk. De 39-jarige Albanees en de Roemeen krijgen 9 maanden celstraf, waarvan 3 maanden voorwaardelijk.

Uitspraken