Laden...

Celstraffen voor ‘laffe en gewetenloze’ overval op hoogbejaarde vrouw

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Celstraffen voor ‘laffe en gewetenloze’ overval op hoogbejaarde vrouw
's-Hertogenbosch, 17 februari 2020

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 22-jarige man uit Helmond veroordeeld tot een gevangenisstraf van 42 maanden, waarvan 18 maanden voorwaardelijk, voor een woningoverval op een hoogbejaarde vrouw. Een 24-jarige man uit Helmond is medeplichtig aan de overval en krijgt voor zijn aandeel een celstraf van 28 maanden. Ook moeten de mannen de gevraagde schadevergoeding van 14.500 euro aan het slachtoffer betalen.

De vrouw werd in oktober 2018 in haar woning in Eindhoven overvallen. De overvallers dreigden geweld te gebruiken, zoals het afsnijden van haar vingers, en vroegen naar geld. Ze gingen er met 12.000 euro vandoor.

De 24-jarige verdachte erkende dat hij samen met 3 anderen, onder wie de 22-jarige verdachte, vanuit Helmond naar Eindhoven was gereden. De jongste verdachte stapte daar samen met een onbekend gebleven persoon uit de auto en liep naar de woning van de vrouw. Na de overval renden ze terug naar de auto en reed de 24-jarige ze weer naar Helmond. Volgens de 24-jarige verdachte wist hij niet dat de anderen een overval hadden gepleegd. De rechtbank vindt dit ongeloofwaardig en gaat voorbij aan het door hem geschetste alternatieve scenario.

Daags voor de overval was een slotenmaker met nog een man bij de vrouw geweest omdat zij zichzelf had buitengesloten. De vrouw moest daarvoor een buitensporig hoog bedrag betalen. Zij betaalde de slotenmaker toen met contant geld uit een witte envelop die in haar woning lag. Volgens haar wist niemand van dit geld, zelfs haar kinderen niet. De overvallers vroegen een dag later de vrouw nadrukkelijk om ‘een witte envelop’ met geld. De 22-jarige verdachte kende de slotenmaker en diens kompaan. Hij is de avond van de overval met de overvallers naar de woning van het slachtoffer gereden. Opvallend was dat hij in de ochtend ook al in de buurt van de woning in Eindhoven was.

Hebzucht voorop

De rechtbank vindt de overval op een hoogbejaarde, beperkt weerbare dame een zeer laffe en gewetenloze daad. En dat ook nog eens in haar woning. De vrouw werd geduwd en bedreigd. Een dergelijke overval is bijzonder traumatisch voor slachtoffers, zij kunnen hier nog lang last van hebben. Dit geldt ook voor deze vrouw. De verdachten hielden hier op geen enkele manier rekening mee; bij hen stond hebzucht voorop.

Voor een overval met bedreigingen en dergelijk geweld staat een gevangenisstraf van 3 jaar. In dit geval weegt de rechtbank onder meer mee dat het om een slachtoffer op hoge leeftijd gaat. Dit maakt dat er nog eens 6 maanden bij die celstraf komen. In het geval van de 24-jarige verdachte verlaagt de rechtbank die straf naar 28 maanden, omdat hij niet de overval zelf mee pleegde. Bij de andere verdachte legt de rechtbank een deel voorwaardelijk op, omdat hij volgens een psycholoog licht verminderd toerekeningsvatbaar is.

De rechtbank vindt het daarom van groot belang dat deze verdachte hulp krijgt van de reclassering en verplicht trainingen gaat volgen om zijn gedrag te veranderen. De voorwaardelijke straf legt de rechtbank ook op als stok achter de deur om hem ervan te weerhouden opnieuw in de fout te gaan.

Uitspraken