Celstraffen voor overvallers juwelier in Helmond

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Celstraffen voor overvallers juwelier in Helmond
's-Hertogenbosch, 02 maart 2015

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 21-jarige man uit Oss veroordeeld tot een gevangenisstraf van 24 maanden voor onder meer het plegen van een gewapende overval op een juwelier. Een nu 20-jarige man uit Gemert krijgt twaalf maanden jeugddetentie voor zijn rol daarbij.

De rechtbank veroordeelde ook vier andere mannen voor het verkopen van de buit die tijdens de overval werd meegenomen. Het gaat om mannen uit Helmond (21 en 23 jaar), Handel (21) en Gemert (21). Ze krijgen allemaal een celstraf van 180 dagen, waarvan een deel voorwaardelijk uiteenlopend van zeventig tot negentig dagen. De 21-jarige Helmonder krijgt bovendien een werkstraf van 100 uur voor twee woninginbraken in Aarle-Rixtel en Helmond, die hij pleegde toen hij nog minderjarig was.

Gewelddadige overval

De twee overvallers gingen samen met een derde onbekende dader in november 2012 een juwelier in Helmond binnen. Een vierde overvaller stond buiten op wacht. Eén van de overvallers die naar binnen ging bedreigde de aanwezigen met een vuurwapen, een ander deed dit met een mes. De derde sloeg met een hamer vitrines stuk. Tijdens de overval werden de aanwezigen gedwongen op de grond te gaan liggen met hun gezicht naar de vloer. Een klant die later binnenkwam, moest in de glasscherven gaan liggen. De daders haalden uiteindelijk sieraden weg ter waarde van zo’n 57.000 euro.

Traumatische ervaring

De rechtbank hield er bij het bepalen van de straf voor de twee overvallers rekening mee dat een gewelddadige overval voor de slachtoffers een bijzonder traumatische ervaring is waar zij nog jarenlang last van kunnen hebben. Bovendien leidt zo’n overval tot een onveilig en angstig gevoel in de samenleving. De mannen trokken zich daar niets van aan en besloten op een gewelddadige manier snel aan geld te willen komen.
De zes mannen maakten zich in wisselende samenstelling ook nog schuldig aan diefstal van een scooter in Duitsland, een poging tot inbraak in een woning in Gemert en bezit van gestolen kentekenplaten.

Meest gelezen berichten