Celstraffen voor poging doodslag en poging zware mishandeling agent in ‘s-Hertogenbosch

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Celstraffen voor poging doodslag en poging zware mishandeling agent in ‘s-Hertogenbosch
's-Hertogenbosch, 10 april 2015

De rechtbank Oost-Brabant heeft twee mannen van 23 en 25 jaar uit Wijk en Aalburg veroordeeld voor het medeplegen van een poging tot doodslag op een agent. Ze krijgen respectievelijk een gevangenisstraf van 365 dagen, waarvan 354 dagen voorwaardelijk, en een taakstraf van 240 uur en een celstraf van 365 dagen, waarvan 267 dagen voorwaardelijk en een taakstraf van 60 uur. Een 24-jarige plaatsgenoot is veroordeeld voor een poging tot zware mishandeling van dezelfde agent. Hij krijgt voor zijn aandeel 180 dagen gevangenisstraf, waarvan 114 dagen voorwaardelijk.

In november 2012 probeerde de agent de 24-jarige verdachte in ’s-Hertogenbosch aan te houden voor het beledigen van een ambtenaar. De vrienden van de verdachte bemoeiden zich met de aanhouding waarbij zij de agent tegen het hoofd sloegen en schopten.

Vrijspraak vierde verdachte

Een plaatsgenoot van 27 jaar is vrijgesproken van openlijke geweldpleging tegen de agent. Weliswaar kan worden vastgesteld dat hij heeft geduwd en getrokken, maar de rechtbank is er niet van overtuigd dat dit bedoeld was om het geweld tegen de agent te bevorderen. Volgens de rechtbank is het aannemelijk dat hij hiermee juist probeerde de ruzie te stoppen.

Angstige momenten

Bij het bepalen van de straffen van de 23-jarige en 25-jarige verdachte heeft de rechtbank er onder meer rekening mee gehouden dat de mannen niet geschroomd hebben om op laffe en uiterst gevaarlijke wijze tegen het hoofd van de agent te schoppen, terwijl deze op dat moment op de grond lag en geen kant op kon. Het staat vast dat hij angstige momenten moest doorstaan. Daarnaast is de 23-jarige man eerder veroordeeld voor een geweldsdelict tegen een ambtenaar in functie. Kennelijk heeft deze veroordeling hem er niet van weerhouden geweld te plegen tegen een agent. In het voordeel van de 24-jarige en 25-jarige verdachte weegt mee dat zij niet eerder veroordeeld zijn.

 

Normaal gesproken neemt de rechtbank voor het medeplegen van een poging tot doodslag als uitgangspunt een gevangenisstraf van 24 maanden en voor een poging tot zware mishandeling drie tot zes maanden. Door het trage procesverloop zijn deze straffen in deze zaak volgens de rechtbank niet passend. Zo is de zaak na de verhoren bij de rechter-commissaris in september 2013 ruim anderhalf jaar lang op de plank blijven liggen tot de zaak door het Openbaar Ministerie op zitting is gepland. Deze lange periode van inactiviteit is onverklaarbaar. De rechtbank houdt rekening met deze trage procesgang bij het opleggen van de straf.

De rechtbank veroordeelt de drie mannen ook tot het betalen van een schadevergoeding van ruim 3000 euro aan de agent.

Uitspraken

Meest gelezen berichten