Chemiebedrijf krijgt ruim 2 ton boete na lekkage giftig methaangas

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Chemiebedrijf krijgt ruim 2 ton boete na lekkage giftig methaangas
's-Hertogenbosch, 27 juni 2017

Een chemiebedrijf uit Terneuzen moet een boete betalen van 210.000 euro, waarvan 70.000 euro voorwaardelijk, voor een lekkage van methaangas in 2014. Het bedrijf wordt bestraft voor het opzettelijk niet treffen van een aantal veiligheidsmaatregelen. Dit besliste de rechtbank Oost-Brabant vandaag.

In december 2015 kwam tijdens het vervangen van een pomp bij het openen van een leiding 3,45 ton giftig methaangas vrij in de fabriekshal van het chemiebedrijf. De leiding bleek nog onder grote druk te staan. De druk was afgemeten op een verkeerde meter. De leiding waar het gas uit ontsnapte, kon bovendien niet meer worden dichtgemaakt doordat een medewerker de bouten verkeerd had losgedraaid.
Er vielen geen slachtoffers. Het bedrijf is strafrechtelijk aansprakelijk omdat er tijdens het incident bewust volgens afwijkende veiligheidsprocedures werd gewerkt.

Bij het opleggen van de boete weegt de rechtbank mee dat het bedrijf behoort de hoogste categorie risicobedrijven. Relatief kleine fouten kunnen grote gevolgen hebben voor mens en milieu. Het bedrijf is bovendien vaker veroordeeld voor milieudelicten. De officier van justitie eiste een onvoorwaardelijke boete van 220.000 euro. In het voordeel van het bedrijf weegt mee dat het bedrijf volledige medewerking heeft verleend tijdens het onderzoek en opening van zaken heeft gegeven op de zitting. Ook trok het bedrijf lering uit het incident en paste het de veiligheidsprocedures aan.

Uitspraak

Meest gelezen berichten