Dertig maanden cel voor voorbereiden brandstichting zonnestudio Oss

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Dertig maanden cel voor voorbereiden brandstichting zonnestudio Oss
's-Hertogenbosch, 27 januari 2015

De rechtbank Oost-Brabant heeft vandaag een 30-jarige man uit Helmond veroordeeld tot een gevangenisstraf van dertig maanden voor het treffen van voorbereidingen om brand te stichten bij een zonnestudio in Oss.

De man had in de nacht van 28 maart vorig jaar een aantal jerrycans met benzine klaargezet bij de zonnestudio. Ook tilde hij stoeptegels naar het pand. Dit werd gezien door getuigen, die de politie belden. Nog voordat hij daadwerkelijk brand stichtte, hield de politie de verdachte vlak bij het pand aan.

De officier van justitie eiste een gevangenisstraf van acht jaar, omdat de man ook nog verantwoordelijk zou zijn brandstichting in een café in Valkenswaard en in auto’s in Helmond en Eindhoven. De rechtbank oordeelt dat er sterke aanwijzingen zijn dat de man betrokken was bij de brandstichting in het café, maar er is onvoldoende wettig en overtuigend bewijs dat hij de brand heeft gesticht. Daarom spreekt de rechtbank de verdachte hiervan vrij. Ook voor de brandstichtingen in de auto’s zijn onvoldoende bewijsmiddelen.

Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank er rekening mee dat de verdachte brand wilde stichten in een bewoond pand. Als hij daarin zou zijn geslaagd dan had er daardoor een zeer gevaarlijke situatie kunnen ontstaan voor de bewoners van de appartementen boven de zonnestudio. Vuur gedraagt zich immers onvoorspelbaar. De verdachte werd eerder al tot langdurige celstraffen veroordeeld voor ernstige geweldsdelicten. Kennelijk neemt de man het niet zo nauw met de lichamelijke integriteit van personen en houdt hij op geen enkele wijze rekening met de mogelijke gevolgen van zijn handelen voor de persoonlijke veiligheid of de eigendommen van anderen.

Uitspraken

Meest gelezen berichten