Laden...

Diefstal zitmaaiers: tot 44 maanden cel voor leden criminele organisatie

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Diefstal zitmaaiers: tot 44 maanden cel voor leden criminele organisatie
's-Hertogenbosch, 20 december 2023

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 29-jarige man uit Venray veroordeeld tot een gevangenisstraf van 44 maanden. Hij nam deel aan een criminele organisatie die zich bezighield met de diefstal van voornamelijk zitgrasmaaiers. Ook 6 andere verdachten kregen celstraffen voor hun aandeel.

De politie startte in maart 2021 een onderzoek naar de grootschalige diefstal van onder andere landbouwapparatuur en dan met name zitgrasmaaiers in Noord-Brabant, Gelderland, Drenthe en Limburg. De verdachten reden in het buitengebied met een bestel- of transportauto - op het oog lukraak - een erf of terrein op, tuurden door ramen en klopten op deuren. Als de bewoner thuis bleek te zijn, vroegen zij naar oud ijzer of gaven aan dat ze verkeerd waren gereden. Als er niemand thuis was, gingen ze op zoek naar zitmaaiers, sproei-installaties, aanhangers of gereedschap. 

De rechtbank oordeelt dat de verdachten twee criminele organisaties vormden die zich bezighield met (pogingen tot) diefstal van voornamelijk zitmaaiers. De verdachte uit Venray pleegde de diefstallen voornamelijk samen met een 59-jarige man uit Sint Anthonis (21 maanden cel). In de andere organisatie, die bestond uit voornamelijk familieleden van elkaar, pleegden een 31-jarige man uit Wanroij (26 maanden), een 32-jarige man uit Uden (24 maanden), een 36-jarige man uit Uden (13 maanden cel) en een 33-jarige man uit Lomm (9 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk, en een taakstraf van 240 uur) in wisselende samenstellingen vergelijkbare diefstallen met elkaar. De gestolen zitmaaiers werden vervolgens voor doorverkocht aan een aantal helers. Eén van de helers is een 50-jarige man uit Someren. Hij krijgt een celstraf van 12 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk.

Brutale verdachten

De mannen gingen brutaal te werk en veroorzaakten veel schade bij de slachtoffers. Niet alleen doordat ze goederen meenamen, maar daarbij ook regelmatig door braak eigendommen van anderen beschadigden om toegang tot de gestolen spullen te krijgen. Bovendien leverden de delicten overlast en frustratie op bij de betrokkenen en in sommige gevallen ook lang aanhoudende gevoelens van angst en onveiligheid.

De rechtbank weegt bij het bepalen van de straffen mee dat zij in het verleden allemaal eerder zijn veroordeeld voor onder meer vermogensdelicten en de heler voor heling. De heler heeft net als de dieven een prominente rol in de organisatie. Hij droeg bewust bij aan het in standen houden van een afzetmarkt voor gestolen zitmaaiers. Zonder helers immers geen stelers.

Uitspraken