Drie jaar cel en tbs voor poging moord op ex-vrouw

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Drie jaar cel en tbs voor poging moord op ex-vrouw
's-Hertogenbosch, 27 maart 2015

De rechtbank Oost-Brabant heeft vandaag een 46-jarige man uit Veldhoven veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar en tbs met dwangverpleging. De man probeerde in september vorig jaar zijn ex-vrouw te vermoorden.

De vrouw had ’s ochtends hun zoontje naar school gebracht en liep op straat in Veldhoven, toen de man haar op zijn fiets benaderde. Ze probeerde direct op de vlucht te slaan. De man gooide zijn fiets neer, kwam achter de vrouw aan en stak driemaal in haar rug en eenmaal in haar been en arm. Hij bekende dat hij de vrouw heeft gestoken.

Voorbedachten rade

De rechtbank oordeelt dat de man opzettelijk en met voorbedachten rade te werk ging. De vrouw had de relatie met de man zo’n anderhalf jaar voor het steekincident verbroken. In de periode daarna bedreigde de man zijn ex-vrouw meerdere malen. Op 15 september vorig jaar hoorde hij dat de vrouw een nieuwe vriend had. Vanaf dat moment was het zijn bedoeling haar te doden, zo verklaarde hij. De man ging met dat voornemen een dag later op pad met een mes op zak. Omdat hun zoontje en een andere vrouw te dicht bij zijn ex-vrouw waren, zag hij er toen van af haar neer te steken. Twee dagen later zocht hij haar nogmaals op en stak de vrouw neer. De rechtbank veroordeelt de man voor een poging tot moord.

Tbs

De man weigerde medewerking aan onderzoek door een psychiater en een psycholoog, die daarom geen advies hebben kunnen geven over de mate van toerekeningsvatbaarheid. Wel halen de deskundigen een eerder onderzoek aan, waarin wordt geconcludeerd dat er destijds sprake was van ernstige persoonlijkheidsproblematiek bij de man. Omdat deze problematiek tijdens een eerdere tbs-maatregel niet in de kern is behandeld, achten de deskundigen de kans groot dat de problematiek nog steeds aanwezig is. Zij stellen bovendien dat de kans op herhaling aanwezig is als de voor de man veilige situatie van een relatie wegvalt. De rechtbank oordeelt onder meer op basis van het deskundigenrapport, dat de man tijdens het delict in zekere mate verminderd toerekeningsvatbaar was.

Volgens de rechtbank is het van belang dat de man wordt behandeld voor zijn persoonlijkheidsproblematiek. Het is voor de veiligheid van anderen noodzakelijk dat de man tbs met dwangverpleging krijgt. De rechtbank gaat er vanuit dat een lange behandelduur nodig is en legt daarom een kortere celstraf op dan de officier van justitie eiste. Naast de celstraf en tbs-maatregel, moet de man zijn ex-vrouw een schadevergoeding van 13.595,99 euro betalen.

Uitspraken

Meest gelezen berichten