Drie jaar cel voor medeplegen overval op juwelier Deurne

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Drie jaar cel voor medeplegen overval op juwelier Deurne
's-Hertogenbosch, 08 april 2015

De rechtbank Oost-Brabant heeft vandaag een 28-jarige man zonder bekende woon- of verblijfplaats veroordeeld voor het medeplegen van een mislukte gewapende overval op een juwelier in Deurne. De man krijgt een gevangenisstraf van drie jaar.

 

Op 28 maart 2014 gingen twee overvallers de juwelierszaak in Deurne binnen. Eén van de mannen liep naar de eigenaar van de winkel en spoot met een vloeistof in de richting van diens gezicht. De eigenaar raakte vervolgens in worsteling met de overvallers, die klappen en schoppen uitdeelden. Ook werd de eigenaar bedreigd met onder meer een (nep)vuurwapen. De partner van de eigenaar hoorde het tumult vanuit het kantoor achter in de winkel en zag op bewakingsbeelden wat er gebeurde. Ze beschoot de twee overvallers met een vuurwapen. Zij overleden aan hun verwondingen. De 28-jarige man werd later aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de overval. Hij kende de overvallers, waarvan er één bij hem in huis woonde. De man ontkent iets met de overval te maken te hebben.

 
De rechtbank stelt voorop dat uit het dossier niets blijkt waaruit kan worden vastgesteld dat de man tijdens de overval in of nabij de juwelierszaak was. Maar er zijn wel diverse omstandigheden die erop wijzen dat de man betrokken was bij de overval. Zo bezocht hij de juwelierszaak precies twee weken vóór de overval. Daarnaast blijkt dat één van de twee vluchtauto’s die dag door de verdachte van een kennis was geleend en had de verdachte na de overval de sleutelbos van één van de overvallers in bezit.
De 28-jarige man kon geen aannemelijke en geloofwaardige verklaring geven voor deze belastende omstandigheden. De rechtbank gaat er daarom vanuit dat zijn verklaring door hem bewust is afgestemd op de inhoud van het dossier om zijn betrokkenheid bij de overval te verdoezelen.

Media-aandacht

De rechtbank is het met de verdediging eens dat de zaak rondom de overval buitengewoon veel media-aandacht heeft gekregen. Gelet op de ernst van het delict is er echter geen reden daarom een lagere straf op te leggen. Daarbij overweegt de rechtbank wel dat deze landelijke media-aandacht vooral is ontstaan doordat de mededaders tijdens de uitvoering van de overval om het leven zijn gekomen. De rechtbank merkt nadrukkelijk op dat de 28-jarige man niet verantwoordelijk wordt gehouden voor de dood van de twee overvallers.
 
De daadwerkelijke uitvoering van de overval en het gebruikte geweld kunnen de man ook niet worden aangerekend. Maar hij moet zich hebben gerealiseerd dat bij een overval op een juwelier niet zelden wapens worden gebruikt. Door ervoor te kiezen mee te doen aan de overval, nam hij voor lief dat de mededaders de slachtoffers met een wapen zouden bedreigen of daadwerkelijk geweld zouden gebruiken. De rechtbank houdt de man hier medeverantwoordelijk voor. Verder weegt de rechtbank mee dat de man eerder is veroordeeld voor vermogensdelicten.

Uitspraken

Meest gelezen berichten