Laden...

Eigenaar failliete vleesgroothandel Oss moet 1 miljoen euro betalen aan curator

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Eigenaar failliete vleesgroothandel Oss moet 1 miljoen euro betalen aan curator
's-Hertogenbosch, 17 augustus 2016

De eigenaar van een failliete vleesgroothandel in Oss moet de curator 1 miljoen euro betalen. Dit besliste de rechtbank Oost-Brabant vandaag. Het bedrag kan nog verder oplopen.

De eigenaar had een vleesgroothandel in Oss waar karkassen van runderen werden verwerkt tot vleesproducten voor menselijke consumptie. Begin 2013 merkte de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit de volledige voorraad van het bedrijf aan als potentieel gevaarlijk voor de volksgezondheid en nam de vleesvoorraad in bewaring. De productie van het bedrijf werd stilgelegd en in april 2013 werd het faillissement uitgesproken.

De rechtbank oordeelt dat er met de paardenvleesaffaire sprake is van onbehoorlijk bestuur en dat dit een belangrijke oorzaak is van het faillissement. De eigenaar overtrad bewust de Europese voorschriften voor vleesverwerking en moest begrijpen dat de gevolgen voor het bedrijf waarschijnlijk desastreus zouden zijn als dit werd ontdekt.

Er is echter geen reden om de eigenaar nu al te veroordelen tot het betalen van de ruim 12 miljoen euro die volgens de curator de uiteindelijke resterende schuldenlast in het faillissement zal zijn, omdat dat slechts een voorlopig begroot tekort is. Als de vleesvoorraad zou worden vrijgegeven en alsnog voor menselijke consumptie kan worden verkocht, zal die voorraad aanzienlijk meer opbrengen dan bij verkoop als diervoeder en daardoor zal het tekort lager uitvallen. De eigenaar moet wel alvast 1 miljoen euro als voorschot betalen, omdat duidelijk is dat het tekort in ieder geval hoger zal uitvallen dan dit voorschot.

Uitspraken