Laden...

Eindhovenaar krijgt 5 jaar cel voor poging doodslag en uitbuiting van ex-vriendinnen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Eindhovenaar krijgt 5 jaar cel voor poging doodslag en uitbuiting van ex-vriendinnen
's-Hertogenbosch, 14 april 2022

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 53-jarige man uit Eindhoven veroordeeld tot een gevangenisstraf van 5 jaar. Hij buitte twee vrouwen - met wie hij destijds een relatie had – uit, mishandelde ze en maakte zich bij één van de slachtoffers schuldig aan een poging tot doodslag. 

De verdachte woonde in juli 2021 samen met een vrouw in Eindhoven. Op de bewuste dag sloeg hij de vrouw zonder aanleiding meerdere keren met zijn platte hand en met een knuppel tegen haar hoofd en lichaam. Ze moest met een ambulance naar het ziekenhuis worden gebracht.
Volgens de verdachte zou zijn vriendin van de trap zijn gevallen. De rechtbank gelooft dit niet. Uit onderzoek blijkt dat in ieder geval het letsel in het gezicht van de vrouw is veroorzaakt door het slaan met een houten slagvoorwerp. Daar komt bij dat beneden aan de trap geen bloedsporen zijn gevonden. Op de knuppel is wél bloed van het slachtoffer aangetroffen en op de andere zijde, waar de knuppel wordt vastgehouden, zat DNA van de verdachte. 

De rechtbank vindt dat er sprake is van een poging tot doodslag. Op het hoofd bevinden zich immers zeer kwetsbare delen, zoals de slaap. Slaan met een hard voorwerp op die plekken kan dan ook leiden tot de dood van het slachtoffer, zeker als dit met kracht gebeurt. Hiervan moet de verdachte zich bewust zijn geweest. Bovendien laat het letsel, ook op andere delen van het lichaam, zien dat er sprake was van excessief geweld. 

Mishandelingen

Na dit incident deed de vrouw tevens aangifte van huiselijk geweld. Tussen februari en juli 2021 is zij meerdere keren door de verdachte geslagen. Dit verhaal wordt ondersteund door verklaringen van een wijkverpleegkundige, agenten en een andere getuige die constateerden dat de vrouw regelmatig blauwe plekken en een blauw ogen had.
De vrouw verklaarde dat de verdachte ook andere vrouwen zou hebben mishandeld. Uit onderzoek van de politie blijkt dat de verdachte tussen april 2018 en januari 2019 een relatie had met een andere vrouw, die bij hem was ingetrokken. In die periode gebruikte de verdachte meerdere keren geweld tegen die vrouw. Ook hiervoor is volgens de rechtbank voldoende bewijs, zo blijkt onder meer uit getuigenverklaringen, een medisch onderzoek, foto's en een filmpje.

Een derde vrouw verklaarde bij de politie nog wel over mishandelingen door de verdachte, maar zij trok haar verklaringen bij de rechter-commissaris weer in. Zij ontkent nu te zijn mishandeld door de man. De rechtbank spreekt hem bij gebrek aan ander bewijs vrij van dit verwijt. 

Uitbuiting

De rechtbank oordeelt dat de verdachte zich naast de poging tot doodslag en mishandelingen schuldig maakte aan uitbuiting. Hij liet de twee kwetsbare vrouwen in zijn woning verblijven, zorgde dat zij zich inschreven op zijn adres en vroeg een gezamenlijke uitkering aan die op zijn bankrekening werd gestort. Hiervan betaalde de verdachte de vaste lasten. Beide vrouwen werden bovendien gedwongen om de verdachte te helpen bij zijn criminele activiteiten. Zo moesten ze op de uitkijk staan wanneer hij aan het stelen was of moesten zij zelf stelen voor hem. Als de vrouwen dit niet deden, dreigde hij met geweld. 

Contactverbod

De verdachte maakte op kwalijke wijze misbruik van de kwetsbaarheid van twee vrouwen, van wie één nog heel jong was. Het heeft er alle schijn van dat hij gericht op zoek was naar afhankelijke, kwetsbare slachtoffers. Hij heeft hen mishandeld, angst aangejaagd en vernederd. Ook maakte de verdachte zich schuldig aan een ernstig geweldsdelict door zijn vriendin te slaan met een knuppel. De vrouw had hierdoor om het leven kunnen komen en liep over haar hele lichaam letsel op. Zij heeft hier nog steeds last van.
Verder weegt mee dat de verdachte geen enkel berouw toont en dat hij het slechts vervelend vindt dat hij door de vrouwen voor de rechter moet komen.

Bij het bepalen van de hoogte van de straf kijkt de rechtbank naar vergelijkbare zaken en ontwikkelde oriëntatiepunten. De rechtbank gaat in dit geval uit van ongeveer 18 maanden celstraf per slachtoffer als het gaat om de uitbuiting. Daarbij komt de poging tot doodslag, waarvoor een celstraf van 2 jaar op zijn plaats is. Tussen de mishandelingen en de uitbuiting is in beide gevallen sprake van een eendaadse samenloop, zoals dat juridisch heet. Hiervoor krijgt de verdachte dus geen hogere straf. Al met al komt de rechtbank op een totale gevangenisstraf van 5 jaar. Daarnaast mag de verdachte 5 jaar lang geen contact opnemen, zoeken of hebben met de slachtoffers. Ook moet hij de vrouwen schadevergoedingen betalen van in totaal ruim 10.000 euro.

Uitspraak