Laden...

Eindhovenaar krijgt celstraf voor mishandeling en belediging van politieagent en verzet bij aanhouding

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Eindhovenaar krijgt celstraf voor mishandeling en belediging van politieagent en verzet bij aanhouding
's-Hertogenbosch, 06 mei 2020

Een 32-jarige man uit Eindhoven is door de politierechter van de rechtbank Oost-Brabant veroordeeld tot een gevangenisstraf van 25 dagen, waarvan 14 dagen voorwaardelijk. Hij deelde onlangs een klap uit aan een politieagent. Ook beledigde de verdachte de agent en verzette hij zich bij zijn aanhouding.

De verdachte reed eind april in Eindhoven achter een politieauto en zag die door een rood verkeerslicht rijden. De verdachte wist op dat moment niet dat daar een reden voor was en maakte een misprijzend gebaar naar de agenten. De agenten besloten de verdachte daarop te laten stoppen en vorderden zijn rijbewijs. Dit wilde de verdachte niet geven, omdat hij naar eigen zeggen vreesde voor coronabesmetting. Uiteindelijk schreven de agenten hiervoor een bekeuring uit.

Vervolgens stapte de verdachte uit zijn auto, liep naar de politieauto toe en trok het portier open. Hij verklaarde dat hij een bonnetje wilde vragen. Toen de agent uitstapte, ging de verdachte dichtbij hem staan. De agent wilde ruimte maken, gaf dit aan en duwde de verdachte naar achteren. Er ontstond een opstootje waarbij de verdachte de agent hard in het gezicht sloeg en hem beledigde. Ook verzette de verdachte zich tegen zijn aanhouding. De agent hield aan het opstootje een kneuzing aan zijn onderkaak over. Ook zat één tand los. De politierechter acht mishandeling, belediging en wederspannigheid bewezen.

Al met al vindt de politierechter het passend om de verdachte een onvoorwaardelijke celstraf op te leggen die gelijk is aan het voorarrest dat hij inmiddels heeft uitgezeten: namelijk 11 dagen. De politierechter verklaart daarnaast de eis van 950 euro schadevergoeding van de agent niet-ontvankelijk nu volgens de toelichting op de vordering nog geen sprake is van een eindsituatie. De agent kan zijn zaak voorleggen aan de civiele rechter om alsnog een schadevergoeding te krijgen.

Uitspraken