Eindhovenaar veroordeeld voor mishandeling en bedreiging verplegers

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Eindhovenaar veroordeeld voor mishandeling en bedreiging verplegers
's-Hertogenbosch, 23 oktober 2015

De rechtbank Oost-Brabant veroordeelt een 31-jarige man uit Eindhoven tot een maand voorwaardelijke gevangenisstraf voor bedreiging en mishandeling.

De verdachte bedreigde vorig jaar november 2 verpleegkundigen van het psychiatrisch ziekenhuis De Woenselse Poort. Hij dreigde hen te pakken, dood te maken en te verkrachten. Ook schopte hij een van de verpleegkundigen tegen haar benen.

Vrijspraak poging zware mishandeling

De rechtbank is het met de officier van justitie en de verdediging eens dat er onvoldoende bewijs is dat de verdachte probeerde de verpleegkundigen zwaar lichamelijk letsel toe te brengen. Ook was het schoppen tegen de benen van de verpleegkundige door de verdachte niet zo heftig dat er kans op zwaar lichamelijk letsel was. Daarom wordt de verdachte vrijgesproken van een poging tot zware mishandeling.

Geen tbs, wel straf

De rechtbank oordeelt dat tbs met dwangverpleging niet proportioneel en dus niet passend is, onder meer omdat tijdens de zitting bleek dat de verdachte op korte termijn in een klinische setting gedwongen behandeld gaat worden. Ook zijn de gepleegde feiten van relatief geringe ernst. Hiertoe weegt mee dat tbs moet worden beschouwd als een ultimum remedium.
Dat de rechtbank geen tbs oplegt, betekent niet dat de verdachte geen straf verdient. Bij het bepalen van de hoogte van de straf houdt de rechtbank er naast deze omstandigheden onder meer rekening mee dat de bedreiging en het geweld een grote indruk op de slachtoffers heeft gemaakt. Ook weegt mee dat de verdachte verminderd toerekeningsvatbaar is vanwege zijn schizofrenie.

Uitspraken

Meest gelezen berichten