Eindhovens café blijft gesloten wegens gokpraktijken

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Eindhovens café blijft gesloten wegens gokpraktijken
's-Hertogenbosch, 15 augustus 2017

Een café in Eindhoven blijft tot eind augustus gesloten wegens kaarten met grote sommen geld en andere illegale gokpraktijken. De voorzieningenrechter van de rechtbank Oost-Brabant besliste vandaag dat het besluit tot sluiting van de burgemeester voorlopig intact blijft.

De politie deed in maart 2017 om half 4 ’s nachts een inval in het café. Achterin werd een pokertafel aangetroffen met daaraan 5 bezoekers die fiches met geldbedragen erop voor zich hadden liggen. In totaal vertegenwoordigden alle fiches op tafel een waarde van 32.750 euro. Op dat tijdstip waren er 28 bezoekers in het café aanwezig, waarvan er 3 in het bezit waren van grote contante geldbedragen, variërend van 5.000 tot 12.000 euro. Onder een toiletpot in het café werd een geldbedrag aangetroffen van 22.980 euro. Verder waren meerdere cafébezoekers in het bezit van wedbonnen waarmee op wedstrijden gegokt kan worden. De café-eigenaar heeft in 2015 al een geldboete gekregen van de Officier van Justitie voor het gelegenheid bieden tot illegaal gokken in hetzelfde café.
Daarnaast verklaarde een aangehouden cafébezoeker dat hij gegokt had op een voetbalwedstrijd en dat er die nacht gekaart werd met fiches. Een andere bezoeker verklaarde dat er gegokt wordt in het café, waar hij vaak komt. Alle bezoekers waren aanwezig na sluitingstijd.


Burgemeester sluit café

Vanwege het illegaal gokken en overtredingen van het sluitingsuur besloot de burgemeester van Eindhoven op 29 juni het café 2 maanden te sluiten. De eigenaar van het café maakte vervolgens bezwaar tegen dit besluit bij de burgemeester en diende een verzoek om een voorlopige voorziening in bij de voorzieningenrechter. In dit verzoek vroeg hij de sluiting ongedaan te maken zolang de burgemeester nog niet op zijn bezwaar heeft beslist.

De rechter wijst het verzoek om een voorlopige voorziening af omdat de café-eigenaar niet aannemelijk heeft gemaakt dat er niet werd gegokt maar alleen een spelletje werd gespeeld. De burgemeester heeft terecht vastgesteld dat de openbare orde zeer is verstoord en het woon- en leefklimaat ernstig is aangetast. De veronderstelde nadelige financiële gevolgen van de sluiting voor de eigenaar wegen daar volgens de voorzieningenrechter niet tegenop. Bovendien heeft de burgemeester gekozen voor een sluitingsduur van beperkte omvang.

Uitspraken

Meest gelezen berichten