Laden...

Eindhovens ziekenhuis blijft aansprakelijk voor snee in wang van baby

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Eindhovens ziekenhuis blijft aansprakelijk voor snee in wang van baby
's-Hertogenbosch, 29 juli 2021

Het Eindhovense Catharina Ziekenhuis is en blijft aansprakelijk voor een snee in de wang die een baby opliep tijdens een spoedkeizersnede. Dat bepaalde de rechtbank Oost-Brabant vandaag. Het ziekenhuis betaalde na een eerdere veroordeling een schadevergoeding aan de ouders van het kind.

De baby werd in mei 2017 met een keizersnede ter wereld gebracht en liep daarbij een snee op in zijn wang. De ouders van het jongetje stelden het ziekenhuis daarvoor aansprakelijk.

Het ziekenhuis wees de aansprakelijkheid af, maar de rechter gaf de ouders in december 2019 gelijk. De rechter veroordeelde het ziekenhuis tot het betalen van een voorschot van 3.500 euro aan smartengeld en 7.380 euro aan proceskosten en buitengerechtelijke kosten. Deze bedragen zijn door het ziekenhuis inmiddels betaald.

Volgens het ziekenhuis berustte de beslissing in de eerdere uitspraak op een onjuiste juridische grondslag. Zij stapte daarom opnieuw naar de rechter. Het ziekenhuis vordert alsnog niet aansprakelijk te worden gehouden voor de schade als gevolg van de keizersnede. Het ziekenhuis heeft tijdens de procedure afgezien van het terugvorderen van het uitgekeerde voorschot aan smartengeld. De ouders zouden volgens het ziekenhuis wel het bedrag aan proceskosten en buitengerechtelijke kosten moeten terugbetalen.

De rechter oordeelt kort gezegd dat er geen nieuwe feiten en omstandigheden naar voren zijn gebracht over wat er zich tijdens de medische ingreep heeft afgespeeld dan dat eerder al is aangevoerd tijdens de behandeling van de zaak in 2019. Dat betekent dat er geen aanleiding is voor een andere conclusie dan eerder. De rechter wijst de vorderingen van het ziekenhuis dan ook af. Dit betekent dat de ouders niets hoeven terug te betalen aan het ziekenhuis.

Uitspraak