Eindhovense man cel in voor dreigen met bijl

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Eindhovense man cel in voor dreigen met bijl
's-Hertogenbosch, 22 januari 2015

De rechtbank Oost-Brabant heeft zojuist een 52-jarige man uit Eindhoven veroordeeld tot een gevangenisstraf van veertien maanden, waarvan zes maanden voorwaardelijk. De man bedreigde onder meer een huisgenoot met een bijl en beledigde diverse politieagenten.

De man verbleef in juli vorig jaar in een GGZ-instelling toen hij ’s nachts met een bijl de slaapkamerdeur van een huisgenoot insloeg. Omdat de man daarna die kamer binnenging met de bijl nog in zijn hand, voelde het slachtoffer zich zodanig bedreigd dat hij uit het raam op de eerste verdieping sprong. Hierdoor raakte hij gewond. Na zijn aanhouding beledigde de verdachte een politieagent.

Een aantal maanden eerder beledigde de man ook al twee politieagenten die hem naar het politiebureau vervoerden. Op het bureau gooide hij bovendien een beker urine naar twee agenten.
In juni 2013 maakte hij zich schuldig aan diefstal van goederen uit een supermarkt in Nuenen.

Geen tbs

De officier van justitie eiste naast een gevangenisstraf tbs met dwangverpleging voor de verdachte. Om dit te kunnen opleggen moet onder andere worden vastgesteld dat er sprake is van een ziekelijke stoornis of een gebrekkige ontwikkeling van de geestvermogens. Daarnaast moet er sprake zijn van een gevaar voor herhaling. De psychiaters en psychologen hebben weliswaar vastgesteld dat bij de verdachte sprake is van een ziekelijke stoornis, maar kunnen geen uitspraak doen over het recidiverisico, omdat de verdachte niet meewerkte aan een onderzoek. Ze kunnen daarom ook geen advies geven over een eventuele behandeling van de man om het recidiverisico te verkleinen.
De rechtbank stelt vast dat de man eerder veelvuldig is veroordeeld voor vermogens- en geweldsmisdrijven. De laatste veroordeling voor een geweldsmisdrijf is echter alweer negen jaar geleden. Mede gelet hierop acht de rechtbank onvoldoende aannemelijk dat er sprake is van een recidiverisico dat rechtvaardigt om tbs met dwangverpleging op te leggen.

Bij het bepalen van de straf weegt de rechtbank onder meer mee dat de man een grote inbreuk gemaakt heeft op de persoonlijke levenssfeer van het slachtoffer door zijn slaapkamerdeur in te slaan en binnen te komen. De bedreiging maakte grote indruk op het slachtoffer, terwijl de verdachte dit aangedane leed niet of onvoldoende inziet. Bovendien was hij tijdens het plegen van de feiten onder invloed van alcohol en verdovende middelen, terwijl hij de negatieve werking daarvan op zijn gedrag kende.

Uitspraken

Meest gelezen berichten